LJUDI VOLE KAD IH POZDRAVIŠ I NAZDRAVIŠ IM: "Novosti" u Sopotu sa najdugovečnijim predsednikom opštine, staž 35 godina

M. Marković

03. 06. 2024. u 16:40

NA GLASAČKO mesto broj 27 stigao je, sa porodicom, tačno u deset. Uz stepenike skupštinskog zdanja, ipak mu je potrajao put. Neko pruži ruku podrške. Neko neku reč. Lepu. Domaćinsku. Neko se, baš sada setio da ga pita za zdravlje, a on je kao dren. Na prvi pogled kao da je, ovaj najdugovečniji predsednik opštine u Srbiji umolio neumoljivu biologiju.

Foto: D. Milovanović

- Genetika. Miran san. Put na istinskim vrednostima, korenima tradicije... ko zna šta je, sve je tu - kaže nam, uz osmeh Živorad Žika Milosavljević, koji je osvojio 11. mandat, pošto su sinoćnji, preliminarni  rezultati, pokazali da je dobio podršku 67,2 odsto birača.

Upisuje tri i po decenije na čelu Sopota. Po svemu i po njemu, živopisne beogradske opštine. Deset mandata je pregurao. Voljom naroda bio je kandidat SNS da još jedan mandat, naredne četiri godine, kormilari brodom čije je sidro odavno bacio u mirnu luku. Neki kažu - u rajsku baštu, u kojoj utočište nalaze mnogi kojima je preko glave gradske, prestoničke, graje i vreve.

Politika razvoja, nekada nerazvijene prigradske opštine, podigla je Sopot u vrh lestvice, sada, gradskih opština. Pod raskošne krošnje Kosmaja dovela je u ovaj kraj sami vrh srpskog sporta, nauke i estrade. Tako su Živoradu Žiki Milosavljeviću sugrađani, akademik Vasilije Krestić, a legendarno ime Zvezde Vladan Lukić, komšija i važna karika u motoru napretka koji je u zavičaj uložio celog sebe. I šta ćeš više!
- Ne želim da licitiram kakav će ishod glasanja da bude. Narod će da odluči. Ukoliko mi ukažu poverenje i za jedanaesti mandat, primarno je da se održi stabilna vertikala od opštine, preko Grada, do Republike. Stabilnost koja je preduslov za dalji razvoj svake lokalne zajednice - beležimo usput delić razgovora sa Milosavljevićem, sa kojim smo se sreli dok se još glasalo.

On poručuje da je to što su brojna zvučna imena Sopot odabrala za svoju oazu mira, benefit koji im je uzvraćen posle decenija ulaganja u infrastrukturu i konekciju sa modernim.

- Kada sam, pre gotovo tri i po decenije, preuzeo rukovođenje Opštinom, nisam ni slutio da će ovaj deo Beograda biti toliko privlačan. Nešto je jednostavno bio instinkt, a više volja, ljubav i posvećenost, da moj kraj, u kojem sam rođen, kao sin domaćina, ne bude zapećak Beograda. Mnogo toga smo pregurali, mnoge bure i udare, ali se s ljudima sve može. Negovali smo sve što je vredno nezaborava. I ono što su drugi negirali, mi smo istrajavali negujući prave vrednosti. Narod ih je prepoznavao. Istrajali smo u našem festivalu filma koji će i ovog jula zablistati istim sjajem kao i prethodnih decenija. Negovali smo prirodne resurse našeg Kosmaja, naše voćnjake i njive i trud naših seljaka. A uza sve to, potrebno je da se sa ljudima sretneš. Porazgovaraš. Nazdraviš im. Da primerom, ali i stvarnim radom pokažeš da si domaćin. Porodičan, da poštuješ pretke i da činiš sve da budućnost potomaka bude sigurnija.

Je li to pelcer za uspeh ovog domaćina i lidera, koji dobrano troši sedmu deceniju života?

- Kao što sam vam rekao, sve se može s ljudima - odgovara nam Milosavljević. Mi se ovde svi znamo. U rukama naroda, najtačnija je vaga.

U planu i sportski centar

PITAMO sopotskog Tita, kako ga u Srbiji svi znaju i prepoznaju, s kakvim planovima je ušao u trku za jedanaesti mandat i šta mu je najvažnije. Žika Milosavljević nema dilemu - vodosnabdevanje i vrtići:

- Sve je više dece, a tesno za sve mališane. Vodosnabdevanje je prioritet. U vodovod Makiš-Mladenovac, polažu se velike nade. Želimo jedan sportski centar, zaslužujemo ga. Odavde potiču i utočište nalaze sjajni sportisti. Grad i Republika imaju razumevanje za naše potrebe. Verujemo da ćemo ih i oživotvoriti.

Pogledajte više