NATAŠA TASIĆ KNEŽEVIĆ: Pravo na politički izbor za pripadnike romske nacionalne manjine u Srbiji

Novosti online 03. 06. 2024. u 13:17

NAKON jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci, izjavila je operska pevačica Nataša Tasić Knežević.

Foto: Sarics

- Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije - dodaje Tasić Knežević.

- Nažalost, ovo nije prvi put da se takve pretnje dešavaju. Svaki put nakon izbora, romska zajednica se suočava sa sličnim problemima, što dodatno naglašava potrebu za zaštitom njihovih prava i sloboda. Svi građani, bez obzira na svoju etničku pripadnost, imaju pravo da slobodno biraju i budu birani na demokratskim izborima. Ovo pravo je fundamentalno za funkcionisanje svakog demokratskog društva. Pripadnici romske zajednice, kao i svi drugi građani, treba da imaju mogućnost da izraze svoju političku volju bez straha od odmazde ili diskriminacije. Vlada Republike Srbije je prepoznala važnost podrške romskoj nacionalnoj manjini i preduzela značajne korake u cilju unapređenja njihovog položaja. U oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja, implementirani su brojni programi i inicijative koji imaju za cilj poboljšanje uslova života Roma. Na primer, obezbeđene su stipendije za romske učenike i studente, poboljšani su uslovi stanovanja kroz izgradnju novih domova i sanaciju postojećih, kao i omogućeni razni socijalni programi koji pomažu najugroženijim članovima zajednice - ističe Nataša Tasić Knežević.

- Ove mere su pokazatelj ozbiljne posvećenosti Vlade stvaranju inkluzivnog društva u kojem su svi građani ravnopravni. Kroz kontinuirane napore i zajednički rad, možemo graditi društvo u kojem su svi ljudi tretirani sa dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili političke stavove. Kao društvo, moramo se zajednički boriti protiv svih oblika pretnji i nasilja, te obezbediti da svaki građanin može slobodno i bez pritiska učestvovati u političkom procesu. Samo tako možemo osigurati pravično i demokratsko društvo za sve, gde svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje i politički stav bez straha. Ovi putem apelujem na sve lidere svih političkih i građanskih grupacija da razgovaraju sa svojim pristalicama  i da apeluju na njih da nasilje nije nikada bila opcija. Skinhedsi su ubili dvojicu Beograđana od kojih je jedno bilo dete, maltretirali su i getoizirali su pripadnike romske nacionalne manjine dugo, i zbog svega toga i činjenice da je naše društvo slobodno molim sve medije, političke grupacije i građane da se nikada nijedno ubistvo, nasilje ili izazivanje rasne, verske, polne mržnje i netrpeljivosti ne stvara - zaključuje Tasić Knežević.

BONUS VIDEO: ISTORIJSKA POBEDA: Koalicija „Aleksandar Vučić - Nova Crnja sutra“ slavi uz vatromet

Pogledajte više