BUDUĆNOST SRBIJE NA LISTIĆIMA: Građani danas izlaze na lokalne izbore u 89 gradova i opština

M.Stanojković - S.Rovčanin Tomković

02. 06. 2024. u 07:00

SRBIJA danas bira novu lokalnu vlast u 89 gradova i opština, a pravo glasa ima 4,4 miliona građana.

Foto: Tanjug

Vrata biračih mesta za Beograđane, Nišlije, Novosađane, Subotičane...biće otvorena od sedam časova, a mogućnost da zaokruže željenu opciju sa glasačkog listića imaće do 20 časova. Ipak, svako ko se zatekne u prostoriji pred istek satnice za izjašnjavanje, imaće mogućnost da iskoristi biračko pravo.

Telefoni

MINISTARSTVO državne uprave i lokalne samouprave otvoriće danas od sedam do 20 časova telefone,
preko kojih građani mogu dobiti informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska. Brojevi
telefona su 011/2641-497, 011/3643-990, 011/3643-991 i011/2685-344.

Po već ustaljenoj proceduri, na glasanje se dolazi sa ličnom kartom ili pasošem, dok pozive, koje su građani dobijali prethodnih dana sa obaveštenjima gde su im biračkamesta, ne moraju doneti na punkt za izjašnjavanje. Priliskom ulaska na biračko mesto, prvo se UV lampom proverava da je birač već negde glasao, zatim daje dokument i proverava se da li je u biračkom spisku, zatim se glasaču na prst nanosi
nevidljivi sprej (na osnovu njega lampa otkriva da li je pravo već iskoristio), dobija listić, odlazi iza paravana, glasa, ubacuje ga u kutiju i napušta prostoriju za glasanje.
U Beogradu, Nišu i Požarevcu, građani će dobiti po dva listića. U ovim mestima se osimza gradske parlamente, glasa i za opštinske skupštine. U prestonici u svih 17, Nišu pet,a u Požarevcu u jednoj opštini. Najviše glasača ima u Beogradu, njih 1.602.112, u Novom Sadu ih je 339.223, Nišu 226.266, Subotici 125.456... Novina u odnosu na parlamentarne ilokalne izbore u decembru je da ljudi koji su nakon 3. jula 2023. godine promenili prebivalište sada neće imati pravo glasa na novim adresama, već na starim. To znači da će oko 52.000 ljudi, ukoliko želi da glasa, morati da putuje do starih biračkih mesta. Ova odluka je lišila prava da se izjasne oko 10.000 građana, jer na mestima gde su ranije živeli nema izbora, a u onima gde sada stanuju ima, ali oni ne smeju tu da glasaju.

Beograđani će za gradsku vlast glasati drugi put u pet meseci, jer posle izjašnjavanja u decembru niko nije sakupio većinu da formira vlast, pa se ide na "reprizu" izbora za 110 odbornika. Za ova mesta, izbornu trku vodilo je 14 lista.
Novosađani imaju mogućnost da biraju između 14 opcija za 78 odborničkih mesta, dok je u Nišu 11 ponuda za popunu 61 stolice u gradskoj skupštini...

Može i uz psa vodiča

NA biračka mesta slepi i slabovidi mogu ući sa psom vodičem.
- Svi objekti u kojima se nalaze prostorije određene kao biračka mesta, bez obzira na to da li su u javnoj
ili privatnoj svojini, dok traje glasanje smatraju se objektima u javnoj upotrebi, a u smislu Zakona o kretanju
uz pomoć psa vodiča. To znači da osoba koja ima psa vodiča može sa njim doći na glasanje - odredila je
Republička izborna komisija. - Birački odbor je dužan da osobama koje se kreću uz pomoć psa vodiča
obezbedi slobodan pristup objektu u kome se nalazi biračko mesto kao i samom biračkom mestu.
Takođe, osobe koje ne kogu da popune listić usled invaliditeta ili nepismenosti, mogu imati pomagača
prilikom glasanja.

Izbore će pratiti posmatračka misija OEBS koju čini stalni posmatrači - 11 smeštenih u Beogradu, kao i 18 nadzornika koji su raspoređeni na devet lokacija u Srbiji. Posebno za ove izbore angažovali su još 160 ljudi. Kancelarija OEBS, ODIHR će posmatrati ceo izborni proces - otvaranje biračkih mesta, glasanje, brojanje, sabiranje rezultata i izneće procenu o tome da li je proces prošao u skladu sa međunarodnih

standardima. CeSID ima više od 500 kontrolora na biračkim mestima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

U KOJIM MESTIMA SE GRAĐANI DANAS IZJAŠNjAVAJU: Biraju od severa do juga

GRAĐANI se danas izjašnjavaju za gradski parlament u Beogradu, ali i Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu, Čačku i Nišu.
Glasaće se i za skupštine opština: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Žabalj, Žitište, Ivanjica, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Varoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Pećinci, Plandište, Preševo, Raška, Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Temerin, Titel,
Tutin, Čajetina, Čoka i Šid.
Biraće se odbornici u 17 gradskih opština - Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin.
U Nišu će biti održani izbori za odbornike pet opština u tom gradu - Medijana, Palilula, Crveni krst, Pantelej i Niška banja, a u Požarevcu i za gradsku opštinu Kostolac.

Pogledajte više