NAJVEĆA RAZVOJNA ŠANSA NAŠE ZEMLJE Zato nam je EKSPO važan - ne zbog građevina, već da ljudima bude bolje

Novosti online 30. 05. 2024. u 21:45 >> 21:53

MINISTAR finansija Siniša Mali govorio je u specijalnoj emisiji na TV Pinku u četvrtak o ekonomskim uspesima Srbije. Ministar Mali je između ostalog govorio i o Ekspu, specijalizovanoj svetskoj izložbi koju će Srbija organizovati 2027. godine.

Foto: Tanjug/Novosti

- Ekspo je najveća razvojna šansa naše zemlje u poslednjih ne znam koliko decenija. Očekujemo preko tri miliona posetilaca. To je trenutno najveće gradilište u ovom delu Evrope - istakao je ministar i dodao da se tamo tamo grade veliki i lepi objekti - ekspo, nacionalni stadion, stanove, tri tematska park i tako dalje, te da je Ekspo važan jer podiže našu ekonomiju i BDP, kako bi bio ostvaren program koji je predstavljen građanima Srbije - a koji se zove "Srbija 2027". 

Istakao je da je cilj da uz rast ekonomije podignemo BDP na 100 milijardi evra 2027. godine.

Otkrio je da u prvom kvartalu ove godine imamo najnižu stopu nezaposlenosti u istoriji - 9,4%, a bila je 25,9% 2012. godine kada svaki četvrti građanin Srbije nije imao posla.

Dodao je da je rast 4,6% u prvom kvartalu ove godine.

- Zato nam je potrebno poverenje građana da dođemo do 100 milijardi BDP-a 2027. godine. Zato nam je Ekspo važan i ti projekti. Radi se na njemu. Ne zbog građevina i mašini, već da ljudima bude bolje i osete bolji kvalitet života u našoj zemlji - dodao je.

Foto: Printskrin TV Pink

- Mi pored prirodnjačkog muzeja pravimo i veliki akvarijum pod zemljom koji će biti pored Muzeja savremene umetnosti. Do kraja godine zavšavamo projekat, na proleće krećemo da ga gradimo 2025., treba nam godinu dana da to napravimo. Imaćemo i veliki točak koji se pokreće pored Beogradskog sajma. Hala 1 Beogradskog sajma imaće tri operske hale iznutra. Projekat kao što je Beograd na vodi, razvoj naše ekonomije, Ekspo koji nam je cilj, nas gura da ulažemo i u kulturu, umetnost, ali i fabrike i nova radna mesta, i sve ono što podiže kvalitet života građana Srbije, ali čini i Srbiju atraktivnijom i boljom - naveo je ministar govoreći o projektima koji prate Ekspo i sveukupni razvoj naše zemlje. 

Vučić: EKSPO je sve ono što ćemo da uradimo do 2027.

Na priču o EKSO 2027 nadovezao se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će Ekspo prepoznati svaki čovek u Srbiji.

Foto: Printskrin TV Pink

- Ekspo je i od Bačkog brega, put preko Sombora, Kikinde, Crnje, Ekspo je i auto-put. Ekspo je svaka nova fabrika, sve ono što ćemo da uradimo do 2027. godine. Siniša je odlično brojeve naučio i na izuzetan način sve predstavlja - rekao je Vučić.

Pogledajte više