GLUVI TELEFONI KAO OPRAVDANJE ZA SREBRENICU: Makedonci i Bugari optužili ambasadore da ih nisu slušali tokom glasanja u UN

S.Rovčanin Tomković 31. 05. 2024. u 10:29

UZ dobru volju, teško je poverovati da su "gluvi telefoni" krivi što su ambasadori Bugarske i Severne Makedonije u Ujedinjenim nacijama pritisnuli taster "za" prilikom glasanja o Rezoluciju o Srebrenici.

Foto: Printskrin

Ovako sagovornici "Novosti" ocenjuju naknadnu pamet Sofije i Skoplja koja sada poručuje da ih njihove diplomate nisu poslušale ili se nisu konsultovale sa njima pre donošenja konačne odluke o tome kako da se izjasne o spornom dokumentu, uz ocenu da je to sada način kako da se izvuku iz nezgodne situacije u koju su došli.

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je da je ambasador u UN Ljubomir Frčkovski o izjašnjavanju o pomenutom tekstu trebalo da se konsultuje i sa njom, a ne samo sa ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, jer u "međunarodnoj politici postoji podeljena nadležnost između ministra spoljnih poslova i predsednika države".

Foto: Profimedia

Gordana Siljanovksa Davkova, predsednica Severne Makedonije

Bugarski premijer Dmitar Glavčev navodno je uputio stalnoj predstavnici Bugarske u UN Lačezari Stoevoj pismo u kojem je od nje zatražio da bude uzdržana, ali je ona glasala "za", jer bi, istakla je, "promena stava Bugarske koja je koautor rezolucije, uticala na reputaciju zemlje". Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je razočaran stavom Skoplja, jer je dosta uloženo u međusobne odnose.

Diplomata u penziji Branko Branković i nekadašnji ambasador Srbije pri UN u Ženevi rekao je za "Novosti" da je "pravilo da se svaki dokument o kome treba da se glasa pošalje glavnom gradu matične zemlje i ministarstvu spoljnih poslova sa preporukom šta bi trebalo raditi, a onda se čeka instrukcija koju će dobiti o tome kako da se izjasni".

- Ova naknadna objašnjenja da su ambasadori glasali drugačije su samo pokušaj da se vade, jer su videli da rezutat donošenja Rezolucije nije bio slavan. Oni su jasno, radi ulagivanja EU obećali i glasali "za", a sada pokušavaju da nam prodaju "rog za sveću" da je u pitanju nesporazum. Ne znam da li su se konsultovali sa predsednicom Severne Makedonije ili ne, ali ko im je kriv što su na mesto ministra spoljnih poslaova postavili Albanca i on odlučuje.

Demirel rekao, pa porekao

JOVANOVIĆ je podsetio da se stavovi u diplomatiji menjaju i da su retke čvrste garancije, a to je video i u februaru 1992. godine kada je sa predsednikom Slobodanom Miloševićem otišao u Istanbul kod tadašeg premijera Turske Sulejmana Demirela.

- Rekao je da neće priznati nijednu državu Jugoslavije, dok se ne saglase sa Srbijom i Crnom Gorom, a među prvima je, desetak dana kasnije, Turska to učinila. On je i pre nego je postao premijer, dok je bio opozicija, dolazio u Beograd, mi smo mu pružali podršku, ali ni to nije ništa značilo. 

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović istako je za "Novosti" da se obrazloženja da je došlo do prekida veza između ambasadora u Njujorku i matične zemlje može tražiti za neke tihookeanske, ostrvske zemlje koje nemaju redovnu komunikaciju, što je bio slučaj sa Vanuatuom (ambasador odlučio da kosponzoriše Rezoluciju, pa ga je ministar posle poziva Beograda korigovao).

- Takve države nemaju redovnu komunikaciju i ambasadori reaguju kako im se učini da treba, jer nemaju ni poznavanje sveta, a ni interes, ali kada su u pitanju evropske države nema govora o tome. Pre će biti da se sada vade, predsednica Severne Makedonije je izrazila nezadovoljstvo Osmanijem u vezi sa stavom o Rezoluciji, ali pre nego je bila izglasana na ovu funkciju. Ona sada može da povede postupak odgovornosti ministra spoljnih poslova, ali se to neće desiti. Moramo da znamo kakve odnose imamo sa tim "nestašnim" zemljama. Ne treba da se zalećemo sa ponudama dobre volje što mi uvek radimo, ako nema kontra ponude i da se vodimo onom da se dobro dobrim vraća, jer to u diplomatiji nije tako. Znači, niti treba preterivati u ponudama, niti u prestrogom reagovanju, srdžbi i visokim tonovima ako urade nešto što nam ne odgovara. Manje slovenske ljubavi, a više opreznosti i rezervisanosti, a sve u skladu sa našim interesima.

Jovanović je naveo i da je Srbija ostvarila odličan rezultat, da je predsednik Aleksandar Vučić držao čas javne rasprave, govorio o prekršenim procedurama, da se klatno svetske politike pomerilo sa Zapada na Istok i da su se mnoge države ohrabrile posle našeg nastupa. Inače, za dokument su, i pored pritiska Zapada bile tek 84 države, a 109 uzdržano, protiv ili se nisu izjasnile.

Pogledajte više