ĐURIĆ RAZGOVARAO SA ČEŠKIM KOLEGOM LIPAVSKIM : Različiti stavovi po nekim pitanjima nisu prepreka za dobre odnose

M.St.

28. 05. 2024. u 17:49

MINISTAR spoljnih poslova Marko Đurić razgovarao je danas telefonom sa ministrom inostranih poslova Češke Janom Lipavskim, i tom prilikom istaknuti su dobri odnosi dve države, saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova.

Foto Tanjug

Đurić je, kako je saopšteno, zahvalio Lipavskom na podršci koju Češka pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ocenivši da takva podrška je od velikog značaja u procesu pridruživanja.

Govoreći o aktuelnim političkim dešavanjima u svetu, šef srpske diplomatije naveo je da Srbija želi da ima konstruktivnu ulogu i da će uvek biti pouzdan partner međunarodnoj zajednici, kao i da je jedan od osnovnih ciljeva Srbije očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

S tim u vezi, Đurić je ukazao i da, zbog mnogih nedavnih događaja i jednostranih poteza vlasti privremenih prištinskih institucija, dijalog Beograda i Prištine nije napredovao.

Naglasio je da Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno trpe razne pritiske, kao i da prištinska strana i dalje nije ispunila ono što je sporazumima dogovoreno, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

U telefonskom razgovoru sa Lipavskim, Đurić je podsetio da Srbiju i Češku vezuju dugogodišnji prijateljski odnosi, kako na političkom nivou, tako i u drugim oblastima međudržavne saradnje.

Sagovornici su ukazali da, iako Srbija i Češka nemaju uvek iste stavove po određenim pitanjima, to nije prepreka dobrim odnosima dve države i dva naroda.

Istakli su nadu da će biti nastavljena praksa održavanja političkih konsultacija između dva ministarstva, u cilju izgradnje još bližih odnosa saradnje i poverenja.

Pogledajte više