ADVOKATI TRAŽE OD KURTIJA DA SVEDOČI: Suđenje Dragiši Milenkoviću pred Osnovnim sudom u Prištini

D. Z. 27. 05. 2024. u 16:31

Pred Osnovnim sudom u Prištini danas je nastavljeno suđenje Dragiši Milenkoviću iz Kišnice kod Gračanice osumnjičenom za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

foto privatna arhiva

Milenković koji je uhapšen 21 juna prošle godine tereti se da je kao zatvorski čuvar tokom 1999 godine navodno maltretirao i tukao albanske zatvorenike a na današnjem saslušanju završnu reč dalo je i tužilaštvo i odbrana.

- Pre svega, zatvorski čuvar, koju je službu obavljao naš klijent, ne može biti vezan za ratna zbivanja. On je bio civilno lice u službi tadašnjeg Ministarstva pravde i pravosudnog sistema – istakao je po završetku suđenja advokat Živojin Joaknović.

Advokat Dejan A. Vasić podsetio da je optuženi zatražio da u ovom postupku bude saslušan kosovski premijer Aljbin Kurti koji je u to vreme bio pritvoren u zatovoru u Prištini i koji, kako je istakao, odlično poznaje optužnog i zna njegovo ponašenje prema pritvorenicima zatvora.

- Mi smo danas dobili da tako kažem i saglasnost tužilaštva, sud će odlučiti da li će se taj svedok saslušati. U svom obraćanju vezano za to saslušanja premijer je rekao da će on doći u svojstvu u kojem ga bude sud odredio, mi nismo njega pozvali da govori bilo šta osim istine a što se konkretno odnosi na Dragišino delovanje i ponašanje u okružnom zatvoru u Prištni u tom periodu  -naveo je advokat Vasić.

Advokatica Jovana Filipović podsetila je da je dužnost svakog lica koje je pozvano na svedoćenje, da kaže ono što zna o tom konkretnom slučaju, i izrazila nadu da će se kosovski premijer odazvati i reći ono što zna i što mu je poznato iz tog perioda. Inače, Milenkovićevi branioci su naglasili neophodnost donošenja druge sudske mere u odnosu na meru pritvora jer , kako su naglasili, ne postoji ni jedan razlog da se i dalje produži mera pritvora.

- Milenković je stanovnik Gračanice i apsolutno ne postoji bilo kakva opasnost od bekstva ili da se neće odazvati u ovom krivičnom postupku - navela je advokatica Jovana Filipović posle današnjeg ročišta.

Pogledajte više