HITNO OGLAŠAVANJE ZAHAROVE: Zločinački režim Aljbina Kurtija prešao na aktivno etničko čišćenje Srba

Marko Kolašinac 06. 02. 2024. u 19:12

ZLOČINAČKI režim premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija prešao je na aktivno etničko čišćenje Srba, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući antisrpske korake kosovskih vlasti.

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

- Zločinački režim "premijera" Kurtija definitivno je prešao na aktivno antisrpsko etničko čišćenje - progon Srba sa njihovih iskonskih teritorija. Na taj način Priština nastoji da izbegne ispunjavanje svojih obaveza, pre svega, formiranje Zajednice srpskih opština - navela je ona.

Prema njenim rečima, položaj Srba na Kosovu se pogoršava iz dana u dan, a kršenje Rezolucije SB UN 1244 postalo je "mračna rutina". Nivo međuetničke napetosti dramatično raste.

Zaharova je konstatovala da je posle odluke da se zabrani srpski dinar i nealbansko stanovništvo tako liši isplata penzija, pomoći i drugih davanja, počela je nova faza likvidacije administrativnih i komercijalnih struktura koje nisu pod kontrolom Prištine, uključujući filijale "Pošte Srbije".

Takođe se sprovode nezakoniti pretresi, oduzimaju se dokumenta i novac, privode se zaposleni, izmišljaju krivični predmeti, navela je Zaharova.

Zapad, podstičući Kurtija, pokušava da kazni Beograd za odlučnost u odbrani nacionalnog suvereniteta i prava da vodi samostalnu politiku, kao i za rešenost da da očuva prijateljske odnose sa Rusijom i drugim državama koje su izvan evroatlantske orbite, zaključila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

(Sputnjik)

Pogledajte više