VUČIĆEVA BESEDA NA SRETENJE: Lična hrabrost Karađorđevih ustanaka nije bila ništa manja od Spartanaca

Novosti online 15. 02. 2023. u 09:26

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić prisustvovao je u Kragujevcu Sretenjskoj akademiji ”Knežev zapis”, povodom obeležavanja Dana državnosti.

Printskrin RTS

- Mi Srbi, 40 dana posle Božića slavimo Sretenje, najbitniji datum naše lepe Srbije. Mnogo toga smo započeli i uradili baš na Sretenje. Lična hrabrost Karađorđevih ustanaka nije bila ništa manja od Spartanaca. Sloboda nije da radiš šta hoćeš, već da ne radiš šta nećeš - rekao je predsednik. Od kosovske katastrofe, više od 4 veka naš narod je proveo u bunama. Vekovima i pre Miloša nije nam manjkalo hrabrosti. Kada Srbi nešto postignu, nikada nije zato što smo uspešni.Čak i kada su bacali bombe na nas, mi smo tražili krivca u komšijama, a ne u onima koji su bombe bacali na nas - ističe Vučić.

Vučić je rekao da je na današnji dan održan zbor na kojem je bilo prisutno oko 300 ljudi, dodaje da je veličanstvena pobeda značila početak ratne epopeje za oslobađanje grada po grada.

- Počeo je rat za oslobađanje od Otomanskog carstva - izjavio je predsednik.

Na Sretenje je usvojen prvi moderni ustav, podsetio je on.

. Dimitrije Davidović napisao je prvi Ustav. Ustav jasno predviđa da svaki Srbin jednak. Miloš ovim stvara povoljnu klimu za dolatzak učenih Srba - istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je ovde bio pre tačno 7 godina u porti Miloševe crkve, kao i da je i tada, a i danas, opomenuo sebe, da Srbi nemaju prava pred senima predaka da se ne prisete kolika je žrtva podneta na oltar otadžbine i da moramo da vodimo računa čuvajući svoju zemlju.

- Danas, suočeni sa posledicama rata u kojem ne učestvujemo, a od koga trpimo i danas svoj spas možemo da nađemo u činjenici da smo stvorili jaku državu, demokratsku, koja je u stanju da jača i da čuva svoje interese - rekao je on.

Kako kaže, bez države ne bi uspeli, dodaje da bi morali da budemo u milosti i nemilosti tuđih interesa.

- Država je rađana ovde, i od tada Srbija nikada nije umirala. Narodi stvaraju države, a države čuvaju narode. Ta 1835. godina, Ustav i ovaj praznik nas uče da se ne igramo ni sa državom ni sa sudbinom, posebno ne sa istorijom - dodao je Vučić.

Kako kaže, jasno je da to možemo samo ako je država slobodna ka svom cilju.

- Moramo da se odnosimo odgovorno i da ne dozvolimo da bilo ko ugrozi suštinu našeg opstanka - kazao je Vučić.

Pogledajte više