"POKUŠAĆE DA NAM PRIPREME NOVI MAJDAN": Vulin - "Svetom se ne može vladati bez Rusije i Kine"

Novosti onlajn

30. 03. 2022. u 19:53

ODMAH nakon izbora očekujem da će prozapadne političke partije, već sada finansijski i politički podstaknute, planski organizovati osporavanje rezultata izbora, što će završiti pokušajem da se sruši vlast, upozorava ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i podseća da niz zapadnih analitičara govori kako je Srbiji potreban novi Majdan.

Foto Ministarstvo odbrane

- A Majdan - objašnjava Vulin u intervjuu za Sputnjik - nije turski naziv za rudnik nego mesto gde je Ukrajina izgubila svoju demokratiju i gde su siledžije iz Desnog sektora i ostalih nacističkih organizacija svrgle legitimno izabranu vlast, a posle još nekoliko puta postavljale i sklanjale koga hoće.

- To je ta filozofija Majdana. Da, nama se pripremaju sukobi na ulicama odmah posle izbora i ne pripremaju nam se zbog izbora, nego što predsednik Aleksanda Vučić odbija da uvede sankcije Rusiji, odbija da napusti vojnu neutralnost i zbog toga što odbija da Srbija postane privezak ove ili one sile. Naša samostalnost je vredna naše borbe a da li će biti osporena – da, biće osporena. I da, pokušaće da nam pripreme novi Majdan - rekao je Vulin.

Foto: MUP

Ministar je odgovorio da li to sve objašnjava što baš sada isplivava priča o tome kako je ubijen Oliver Ivanović.

- Pojavio se svedok koji ima posredna saznanja koja je dobio od pokojnika a tiču se jednog drugog pokojnika. Ne znam sud ni tužilaštvo koje bi pokrenulo postupak na osnovu ovakvih saznanja. U ovom trenutku je procenjeno da je to oblik političkog pritiska na predsednika Vučića. Reč je izvesnom Bobanu Bogdanoviću. Mi smo tom čoveku ponudili da dođe u policiju i kaže šta ima. Mi smo mu ponudili i poligraf. Ni slučajno nije hteo. Uvek ima neki razlog. U pitanju je politička manipulacija pred izbore. A biće ih još pred izbornu tišinu - kaže Vulin.

Ministar Aleksandar Vulin je u međuvremenu razgovarao sa članovima ukrajisnke ambasade.

Foto: MUP

- Imao sam polemiku jer oni sebi daju za pravo da govore srpskoj vladi šta treba da radi, kaže – da izbrišete slovo Z. Ja znam da vi volite da zabranjujute ljudima da koriste svoj jezik, to radite u vašoj zemlji, a ruski je jedan od tih jezika. Ali u Srbiji ne može. Srbija ne može da prihvati da postane deo nečije tuđe mržnje. Kao što ni ja ne mogu da prihvatim da je ukrajinski narod - Azov i Desni sektor - naveo je.

Vulin je prokomentarisao gde bi Srbija u novom svetskom poretku našla svoje mesto.

- Unipolarnost je mrtva. Ne možete vladati svetom bez Rusije i Kine. Moraćete da uvažite i faktor EU. To su vektori koje ćete morati da prihvatite. Ne mogu reći da li će biti nove Jalte, ali dogovor velikih će morati da bude postignut. Moraće da se uspostavi novi sistem bezbednosti - kaže Vulin i dodaje:

- Kad je Srbija bila na kolenima, nije nikom smetala. Kad je bila jadna, bili smo oaza demokratije. Sad kad imate snažnu Srbiju, između dva zalogaja srpskog hleba naš pljuju i iz BiH, i iz Crne Gore. Svima treba srpsko brašno a ne trebaju im Srbi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

GROMOGLASAN APLAUZ ZA VUČIĆA: Predsednik sa narodom u Paraćinu

Pogledajte više