IMAJU DOKAZ ZA PROGON JEVREJA NA KIM: Manastir Visoki Dečani dobio vredan dokument (FOTO)

Tanjug 20. 02. 2022. u 23:14

MANASTIR Visoki Dečani saopštio je danas da im je dostavljen vredan dokument o progonu Jevreja na Kosovu i Metohiji tokom Drugog svetskog rata, koji su tada gotovo svi bili srbofoni Jevreji.

Foto P. Milošević

Dokument su, kako je navedeno na Tviter nalogu Manastira Visoki Dečani, dobili preko ljudi iz Jevrejskog muzeja u Beogradu povodom nedavnog slučaja menjanja istorije Drugog svetskog rata na Kosovu i Metohiji i negiranja progona Jevreja od kosovsko-albanskih kolaboracionista nacista. U izveštaju se ističe da su svim jevrejskim pripadnicima na ruke stavljene crvene trake sa natpisom "Jude", čim su Nemci došli u Mitrovicu.

To je bila, kaže se dalje, olakšavajuća mera za brzo iznalaženje Jevreja u cilju masovne odmazde za slučaj bilo kakvog incidenta. Dodaje se i da je to bila olakšavajuća mera "za nasrtanje na Jevreje". Prema ovom spisu, u Kosovskoj Mitrovici pre rata živelo je 29 jevrejskih porodica sa ukupno 113 članova, 47 muških i 66 ženskih. Tokom okupacije Mitrovice ostao je samo 16-ogodišnji mladić, koji je uhapšen 1941. godine. Mladić je proveo izvesno vreme u zatvoru nakon čega su ga streljali Nemci u kasarni u Mitrovici.

U martu 1942. godine, piše u dokumentu, Nemci su odveli 23 porodice za Nemačku, a šest porodica koje su iz Mitrovice pobegle u Prištinu, odvedene su u logor zajedno sa Jevrejima iz Prištine.

Manastir Visoki Dečani saopštio je i da je stradanje kosovskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata zabeleženo u mnogim dokumentima koji su prevedeni na engleski jezik i koji su svedočanstvo onih koji su za svoju veru stradali od nacističkih saradnika, prenelo je Kosovo onlajn.

Pogledajte više