KOVID PASOŠI: Veliki Brat će pažljivo da nadgleda ubrizgavanje doza

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

27. 02. 2021. u 12:00

Kad uskoro uvedu kovid-pasoše, u Ministarstvu istine znaće i da li serum života teče našim venama

Novosti

KONTRADIKTORNOST će biti osnovna jedinica logike. Ovaj sastojak najpoznatijeg Orvelovog romana postaje suštinski deo pandemijske zapovesti.

Bežimo od bližnjega svog. Kad uskoro uvedu kovid-pasoše, u Ministarstvu istine znaće i da li serum života teče našim venama. Što je najvažnije, ničeg logičnijeg od toga.

Dvostruki smisao krije se i u rezonu svakog od onih koji odbijaju masku i cepivo kao spas protiv onog nepostojećeg i bezopasnog koje nam je nemilosrdno i smrtonosno nametnuo Veliki Brat.

Iz neznanja izrasta moć. Sloboda je potpuno ispravno postala ropstvo. Izađemo li napolje, stradaćemo.

Administratori sreće za to vreme transportuju spasonosne bočice i zakazuju nam datume cepljenja. Neobavezna vakcina postaće tako obavezna za svaki ozbiljniji i duži korak.

Veliki Brat će pažljivo da nadgleda ubrizgavanje doza. One će nam postati ulaznica za bioskop, pozorište, voz, restoran, utakmicu, plažu. A kako, inače?

Simbol opozicije prema korona-sertifikatima, maskama i vakcinama postala je baš Orvelova permutovana godina. Ono što je trebalo da bude satira, postalo je predskazanje.

Svetski vlastodršci koriste najsavremenija dostignuća tehnologije i psihologije da bi masu, za njeno dobro, držale u poslušnosti. Ko se pobuni, ko misli da se krije istina, umanjuju slobode i koriste snaga da se građani spreče u razmišljanju, da se rečnik ogolio a sve svelo na statistiku, neznanje je pretočio u moć i sam je sebe osudio na stradanje.

Orvelov kontradiktorni krug zatvoriće se onoga dana kada se humanoidi s elektronskim pasošem budu obradovali pobedi nad nevidljivim neprijateljem. Što je najgore, ne može se drugačije. Sve drugo, bilo bi krajnje nelogično.

Pogledajte više