KARTEL

Dušan Stojaković

09. 10. 2024. u 07:00

VELIKI trgovinski lanci u Srbiji koji drže gotovo 70 odsto tržišta trebalo bi da ukinu projekte društvene odgovornosti!

Novosti

Zašto? Zato što bilo kakva humanitarna akcija ili pomoć nekoj ugroženoj grupi ne može da im popravi reputaciju - derikoža! Zašto? Zato što je hrana u našoj zemlji dramatično skuplja nego u regionu, ali i u Evropskoj uniji.

Znaju oni da prosečna srpska porodica najviše novca troši na hranu i tu činjenicu obilato koriste. Kada im javnost skrene pažnju na visinu njihovih marži, oni mrtvi 'ladni kažu da su one - primerene. Delimično su i u pravu. Propišu oni jednu korektnu naknadu, ali onda prodavcu ponude čeone i najupadljivije pozicije u supermarketima i to naplate. Onda posebno tarifiraju izloženost robe u visini vidnog polja kupca, pa "oglašavanje" u lifletima, kako smo usvojili da zovemo šarenu štampanu i onlajn ponudu...

I? Cene idu u nebesa, pa pakovanje testa kod nas košta duplo više nego u Hrvatskoj ili Italiji, a ista marka dezodoransa čak je pet puta skuplja nego u Londonu? Ajde 20, 30 odsto, ali 500 odsto?! Stvarno nema smisla! Da li je to u jednom trgovinskom lancu? Ne!

Bez obzira na to kako se zove radnja cene se razlikuju u nekoliko dinara. Teško je dokazati, ali miriše na kartelsko povezivanje! Takvu sumnju mogu mediji da iznesu u javnost, ali zvanične institucije malo toga rade. Komisija za zaštitu konkurencije nikad nije uzela pet proizvoda iz naših radnji i suočila trgovce sa pitanjem zašto je kod nas nešto toliko dramatično skuplje nego u inostranstvu? I da nam servira odgovore ko se i koliko ugradio u cenu. Vajkanja da je Srbija malo tržište i da su nam zbog toga nabavne cene visoke su imbecilna. Pa, kako su iste vrste robe jeftinije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini? Ta tržišta su patuljci za Srbiju, pa su kod njih niže cene, čak i proizvoda iz naše zemlje.

Zato nadležni moraju da nađu rešenje da se stane na put ovoj gramzivosti, jer uzaludna će biti borba protiv sive ekonomije, ako ljudi hranu, kafu i kućnu hemiju radije kupuju na pijačnim tezgama.

Pogledajte više