Deva

Dragana ZEČEVIĆ 21. 09. 2024. u 07:00

JOŠ jedan jednostrani "projekat" prištinskih vlasti ostao je bez jasnog i glasnog stava međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji.

Novosti

Tzv. kosovsko ministarstvo kulture, uprkos svojevremenom blagom negodovanju Kancelarije EU na KiM i Agencije UN-UNDP, ipak je obnovilo kuću u južnoj Mitrovici za koju se vezuje ime Džafera Deve, ozloglašenog naciste i kolaboracioniste iz Drugog svetskog rata, a kojeg su Jevreji, Srbi, Romi i ostali koji su bili u nemilosti okupatora i njihovih saradnika s pravom zvali "kosovski Hitler".

Kuća je u tom periodu bila sedište Kosovskomitrovačkog Vojnog okruga, a oteli su je i prisvojili saradnici okupatora. Srpski istoričari navode da objekat, nakon što su ga prištinske institucije obnovile, u punom sjaju predstavlja spomenik restauriranog fašizma, a posrnula Evropa ne reaguje na obnovu. Ne reagujući na ovaj projekat prištinskih privremenih institucija, vredan pola miliona evra, Evropa koja, takođe, ćuti na zatiranje svega srpskog na Kosovu i Metohiji, zapravo poručuje da podržava veličanje i obnovu fašizma. Jer, kao garant svih međunarodnih sporazuma na KiM, ta ista Evropa gleda urušavanje svih demokratskih vrednosti i ugnjetavanje srpskog naroda na njegovoj vekovnoj teritoriji.

Teško je i pobrojati koja su sve osnovna ljudska prava Srbima na KiM ugrožena uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, ali je očigledno da je obnovljena kuća Džafera Deve prirodno ogledalo kolektivnog Zapada i svega onoga što su dopustili na Kosovu i Metohiji. Zato u otetom i prisvojenom objektu od strane naciste Deve tzv. kosovske vlasti žele da "baštine kulturne vrednosti" koje su prethodno u potpunosti pogazile prava jednom narodu uz pomoć posrnule Evrope koja mirno posmatra što se obnovom te kuće rehabilituje nacistička ličnost. Sve to, nažalost, nije retka pojava u značajnom delu Evrope, a što i te kako zabrinjava sve pobornike antifašizma. 

Pogledajte više