Krvopije

Piše: Dragutin Stevanović

30. 05. 2024. u 10:02

VODEĆI svetski stručnjaci za međunarodno pravo nedeljama su uzalud pokušavali da osveste tvorce i promotere rezolucije objašnjenjima da se u Srebrenici nije dogodio genocid, te da je njihova akcija opasan presedan koji će samo produbiti stare rane i otvoriti nove.

Novosti

Dežurne svetske krvopije, sprovodeći redovan tretman podmlađivanja tuđim suzama i mukama, prešle su preko svih upozorenja, rešene da udare žig "genocidni" na ceo srpski narod. Gde smo tačno sedam dana nakon što se na svetskoj pozornici u Ujedinjinim nacijama glasalo o sramnoj Rezoluciji u Srebrenici? Umesto pomirenja - dodatne podele, umesto ispruženih ruku - prsti na obaraču, umesto poboljšanja međukomšijskih odnosa - pretnje tužbama... I sve to uz neviđenu blamažu zapadnih sila, koje, uprkos čitavoj mašineriji pritisaka i ucena nisu uspele da namaknu čestitu većinu, nego su dokument progurali zahvaljujući prekrojenim procedurama.

Potpuno očekivano, sarajevska politička čaršija, uz neskriveno likovanje, prva je pohitala da pošto-poto materijalizuje Rezoluciju. Setili su se tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, preteći da će tražiti reviziju ili novi postupak. U redu stoje naslednici Alije Izetbegovića, koji je započeo tu sudsku farsu i tim procesom obrukao celu državu, gazeći redom njene procedure.

Svima njima vire iz očiju devize koje bi da naplate od Srbije, zloupotrebljavajući istinske žrtve strašnog zločina. Ponovo najveći eksperti upozoravaju da ne postoji pravni osnov za preispitivanje presude MSP jer u Rezoluciji nema novootkrivenih činjenica, da su istekli rokovi, da je tačka na slučaj stavljena još 2007. godine... Bliži se 11. jul i nema sumnje da će proces protiv Srbije biti jedna od glavnih tema političkog Sarajeva, pošto im je jedini cilj da sačuvaju nivo tenzija.

Za to vreme državni vrh Srbije najavljuje da će nakon glasanja u UN preispitati ko su nam prijatelji, da će čuvati mir i stabilnost, da će pružiti ruku čak i nekima koji su nam zabili nož u leđa... To su naši glavni ciljevi, pa neka nam krvopije sude.

Pogledajte više