PREKRAJANJE ISTORIJE KOJE VODI KOLEKTIVNI ZAPAD IDE NARUKU HRVATIMA: Na kraju će biti da je Jasenovac bio mesto za zabavu

J. Matijević 28. 05. 2024. u 13:48

UPRAVNIK Javne ustanove "Spomen-područje Jasenovac" Ivo Pejaković podneo je ostavku, a povod je bio tekst istoričara Vladimira Gajgera, koji tvrdi da nije tačno da su se ustaše i predstavnici Nemačkog Rajha 1941. u Zagrebu dogovorili da se "srpsko pitanje reši masovnim ubijanjem i iseljavanjem Srba", što piše na internet stranici ove ustanove.

Foto: Novosti arhiva

Pejaković, koji je na ovoj funkciji bio od 2017, imao je uvid u mnoga dokumenta koja to potvrđuju i jasno poručuje: "Za mene je ustaški genocid nad Srbima činjenica". Ali, njegovo mišljenje nikako ne ide uz stavove Zagreba o stradanju naših sunarodnika u Jasenovcu i širom Pavelićeve jezive NDH.

Iako genocid nad Srbima negiraju više od 79 godina i oglušavaju se o preporuke IHRA, Hrvatskoj danas dobro dođe i revizija istorije koju uveliko sprovodi kolektivni Zapad, a sa novom vladom koja se vraća tekovinama NDH u tom činjenju doseći će sraman vrhunac. Za početak, premijer Plenković je iz novog kabineta izbacio Srbe i u očinski zagrljaj primio ustašoidni Domovinski pokret i njegovog "za dom uvek spremnog" vođu Ivana Penavu, upamćenog po razbijanju ćiriličnih tabli u Vukovaru, čiji je gradonačelnik bio, po neprekidnim pretnjama Srbima, zabrani predstavnicima SDSS da u Dunav spuste vence za Hrvate žrtve građanskog rata u gradu na Vuki i poruci da će Milorada Pupovca i njegove kolege tu dočekati "živi zid". Šta im je stvarno mislio nije teško naslutiti. On i njegov pokret, pun zloslutne mržnje, uvek će podržati ustaštvo, pa ne čudi što je jedan od prvih poteza nove vlade, a u nameri prekrajanja istorije, praktično smena Pejakovića baš u danu kad Hrvatska ulaže protest Crnoj Gori zbog najavljene rezolucije o Jasenovcu.

Hrvatsku će snažno zapljusnuti radovi povjesničara poput Gajgera, sve dok laži Stjepana Loza, Dinka Čuture, Josipa Jurčevića - da su u NDH Srbi počinili genocid pa oklevetali Hrvate, da je Jasenovac bio dnevni boravak i mesto zabave - ne postanu "istina". Nemojmo zato sedeti skrštenih ruku dok oni rade svoj posao, kao u vreme jasenovačkog mučenika Vukašina iz Klepaca.  

Pogledajte više