GROZNICA NA JUŽNOJ OBALI FRANCUSKE: Marselj konačno ruši "svece?

O. M. 27. 10. 2024. u 11:28 >> 11:29

DUEL Olimpika iz Marselja i Pari Sen Žermena , 108. francuski "L klasik" zatvoriće deveto kolo Lige 1.

Foto: Profimedia

Utakmica na "Velodromu" zakazana je s početkom u 20.45.

Ilimpik ima priliku da se pobedom bodovno izjednači sa današnjim gostima, s tim što bi u tom slučaju Monako pobedom ili osvojenim bodom na gostovanju Nici preuzeo prvo mesto, a u slučaju poraza "Kneževa" dobili bismo svojevrsni Trijumvirat na vrhu francuske lige.

Marselj u ovaj derbi ulazi posle najveće pobede u sezoni, pobede od 5:0 na gostovanju Monpeljeu, dok su "sveci" tokom nedelje imali obaveze u Ligi šampiona gde su podelili bodove sa PSV Ajndhovenom, a u prošlom kolu Lige 1 su i oni ostvarili ubedljivu pobedu, 4:2 nad Strazburom.

Nakon tek osmog mesta u Ligi 1 prošle sezone – čime su za jedan bod propustili plasman u evropske kupove – Marselj je ove sezone krenuo ofanzivno pa ni nade navijača da njihovi ljubimci mogu do naslova prvaka, prvog posle 2010. godine, nisu tako nerealne.

Pobeda od 5:0 nije prva "petica" Olimpika ove sezone, pošto su na otvaranju prvenstva sa 5:1 savladali učesnika Lige šampiona Brest.

Jedan od strelaca protiv Monpeljea bio je Mejson Grinvud, nekaddašnja zvezdica Mančester junajteda koji je pogrešnim životnim odlukama sebi zagorčao život u Engleskoj, ali u Francuskoj je izgleda pronašao sebe. On je ove sezone postigao već šest golova i prvi je strelac tima, a drugi Lige 1, iza Parizovog Bredlija Barkole koji je postigao jedan više.

Barkola je u medijima prozvan naslednikom Kilijana Mbapea, što on očigledno opravdava, bar kad je reč o uticaju na rezultate "svetaca". 

Nakon što je odveo Brajton do prvih evropskih kvalifikacija tokom uspešnog boravka u Engleskoj, Italijan Roberto De Zerbi želi da ponovi isto i u Marselju, a sličnost između ova dva kluba nije samo što se nalaze na južnim obalama svojih država. 

Posle otrežnjujućeg poraza od dva gola u Ligi šampiona početkom meseca kod kuće od Arsenala u Ligi šampiona, PSŽ se vratio sa delom plena u utorak uveče protiv PSV Ajndhovena, dovodeći šampiona Francuske na ukupan broj bodova od četiri posle tri kola, što je daleko ispod reputacije kluba i očekivanja navijača.

Delovalo je kao da su Parižani na dobrom putu ka uzastopnim porazima na evropskoj sceni kada je krilo PSV-a Noa Lang postigao prvi gol na Parku prinčeva u prvom poluvremenu, ali je zapanjujući udarac beka Ašrafa Hakimija sprečio potpunu bruku.

Izabranici Luisa Enrikea još nisu poraženi u osam mečeva domaćeg šampionata, a njihov niz neporaženosti od Marselja iznosi sedam utakmica, mada su u tom periosu poraženi u osmini finala Kupa pretprošle sezone.

Ipak, nade domaćina da može do pozitivnog rezultata ovde podgreva serija gostiju od tri utakmice bez pobede van svog Parka prinčeva. Međutim, upravo ta serija loših rezultata, kao i činjenica da im Monako i Marselj duvaju za vrat, biće dodatni motiv "svecima" da ostvare novu pobedu.

NAŠ TIP: 2 (kvota 2,05)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više