ARTETA ZNA GDE JE BILA GREŠKA PROTIV BORNMUTA: Ukrajincima ne prijaju izleti u Englesku

O. M. 22. 10. 2024. u 09:50

ARSENAL dočekuje Šahtar u trećem kolu Lige šampiona. Utakmica je na programu u utorak, od 21 čas, na stadionu "Emirejts".

Foto AP

"Tobdžije" su u prvom kolu lakše nego što se očekivalo savladale Pari Sen Žermen sa 2:0, dok su u prvoj rundi izvukle bod u remiju bez golova protiv Atalante koja je propustila najstrožu kaznu na toj utakmici.

Arsenalovu seriju od četiri pobede i 15 utakmica bez poraza u svim takmičenjima, računajući i završnicu prošle sezone, prekinuo je Bornmut u prethodnom kolu Premijer lige, savladavši favorita sa 2:0 na svom "Vitaliti" stadionu. Pobedi "trešnjica" nema šta da se zameri jer je potpuno zaslužena, a kumovao joj je crveni karton Salibi u 30. minutu.

Za prvi poraz još od aprila (0:1 protiv Bajerna u Ligi šampiona) menadžer Mikel Arteta je okrivio taj crveni karton Vilijamu Salibi, ali je istakao da to nije bila i jedina greška njegovih pulena na utakmici.

Dolazak Šahtara idealna je prilika za povratak na pobedničku stazu, jer Arsenal u Ligi šampiona ima vezanih devet utakmica bez poraza, koje uključuju osam trijumfa i samo jedan remi.

S druge strane, Arteta mora da vodi računa i o predstojećem derbiju u Premijer ligi jer je naredni rival Arsenala Liverpul, jedan od glavnih konkurenata u trci za naslov prvaka.

Svih osam pomenutih pobeda došlo je bez primljenog gola, mada skor protiv Šahtara nije tako bezprekoran jer su Ukrajinci uspeli da tresu mrežu "tobdžija" na oba susreta na "Emirejtsu" iako su oba izgubili (5:1 i 3:2). Kad se u obzir uzmu i utakmice u kojima je Šahtar bio domaćin, Ukrajinci su na svakoj pogađali mrežu Engleza, dok su jednom oni uspeli da sačuvaju svoju, kada su pobedili sa 3:0 na svom starom stadionu u Donjecku pre izgradnje "Donbas arene" i pre početka rata.

Arsenal ima ozbiljne probleme sa povredama. Martin Edegor, Kiran Tiernji i Takehiro Tomiiasu će sigurno odsustvovati sa utakmice u utorak, a Bukajo Saka i Jurijen Timber su pod znakom pitanja i njihov status će biti poznat pred sami početak utakmice.

Šahtar nastavlja lov na prvo mesto u ukrajinskoj Premijer ligi nakon nešto slabijeg početka sezone. Trenutno su na šest bodova zaostatka za liderom Dinamom iz Kijeva. Uoči ove utakmice obezbedili su pobedu od 1:0 protiv Kolos Kovalivke u petak, produživši niz bez poraza na pet ligaških utakmica.

Nalaze se među 13 ekipa koje nisu zabeležile nijednu pobedu posle prva dva kola Lige šampiona. Nisu postigli ni gol, ali imaju jedan bod iz remija 0:0 sa Bolonjom, dok su od Atalante izgubili sa 3:0.

Dolaze u Englesku prvi put od 2019. godine, a ovde ih baš ne dočekuju raširenih ruku jer su osvojili samo jedan bod na poslednjih sedam gostovanja na Ostrvu. Ako žele da izbegnu nastavak svog lošeg niza od šest sezona ispadanja u grupnoj fazi Lige šampiona, nešto će morati da se promeni.

Svi važni igrači biće na raspolaganju, a jedino će izostati mladi golman Timur Puzankov, koji se oporavlja od povrede kolena. 

NAŠ TIP: 1&D3+ (kvota 1,75)

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU KLADIONIČARSKIH PRIČA

Pogledajte više