OVDE JE CILJ UDAHNUTI VAZDUH, A NE OSVOJITI NEKI BOD: Kolumbija se osvetila Argentini, ali sada gostuje na 4000 metara nadmorske visine

O. M. 10. 10. 2024. u 13:49

BOLIVIJA dočekuje Kolumbiju u devetom kolu južnoameričkih kvalifikacija za Mundijal 2026. Utakmica se igra na "Munisipal de El Alto" stadionu od 22 časa po srednjoevropskom vremenu.

Foto Profimedia

Gosti su u fantastičnoj formi i posle osam kola jedina su reprezentacija bez poraza na tabeli kvalifikacija. Nalaze se na drugom mestu sa 16 bodova, dva manje od lidera Argentine koju su pobedili pre tačno mesec dana sa 2:1 i tako im se bar malo revanširali za poraz u finalu Kopa Amerike sredinom jula.

Računajući da je taj poraz od svetskog šampiona došao na produžetke, Kolumbija nije izgubila u regularnih 90 minuta već 31 utakmicu ili od februara 2022. godine kada su ih "gaučosi" savladali u kvalifikacijama za prethodni Mundijal u Kataru koji je Kolumbija propustila.

Što se tiče Bolivije, ova reprezentacija je na osmom mestu, prvom ispod crte u trci za plasman na Mundijal. Imali su jedan loš period od 17 utakmica u kojima su ostvarili samo dve pobede i to kod kuće nad Ekvadorom i slabašnom Andorom, ali je on prekinut posle odluke FIFA da im dozvoli da ponovo igraju na visokim nadmorskim visinama.

Posle te odluke međunarodne fudbalske federacije da ukine limit nadmorske visine, Bolivijci su još više podigli "letvicu", pa su se sa 3.650 metara visokog stadiona "Ernando Siles" u La Pazu preselili na "Gradski stadion" u El Altu, koji se nalazi na 4.150 metara. 

To je odmah urodilo plodom jer su "zeleni" ovde sa 4:0 "samleli" Venecuelu, ekipu koja je u poslednjih godinu dana na 12 utakmica izgubila samo dve i to od Italije i Kolumbije koja je u tom trenutku bila na vrhuncu svoje nepobedive forme. Ipak, da možda nisu samo domaćinska ekipa pokazao je nedavni trijumf na gostovanju Čileu od 2:1, a taj stadion nalazi se na "samo" 2.551 metar nadmorske visine.

Kolumbiji nije strano igranje na ovako velikim nadmorskim visinama, a od Bolivije u gostima nisu izgubili više od 20 godina ili pet utakmica. Doduše, sve one igrane su u La Pazu, pa je pitanje koliko će dodatnih 500 metara visine uticati na kolumbijske igrače. 

NAŠ TIP: GG (kvota 2,10)

Pogledajte više