BORBENIM ŠKOTIMA NEDOSTAJE SPORTSKE SREĆE: Portugalci na korak od overe plasmana u četvrtfinale

O. M. 15. 10. 2024. u 10:55

U utorak, od 20.45, na stadionu "Hampden park" u Glazgovu, Škotska će ugostiti Portugal u četvrtom kolu Grupe A Lige nacija.

FOTO: Tanjug/AP

Škotska je pretrpela još jedno razočaranje u subotu kada je izjednačenje u nadoknadi vremena protiv Hrvatske poništeno odlukom iz VAR sobe, što je rezultiralo porazom od 2:1. "Tartan terijeri" su vodili sa 1:0, ali se nisu predavali ni nakon što je Hrvatska preokrenula na "Maksimiru", da bi napore za poravnanje obesmislio minimalni ofsajd.

Ova izgubljena utakmica označila je njihov treći uzastopni poraz u Ligi nacija, situaciju koja je ostavila navijače i igrače u očaju. Sada je Škotima ostala samo teorija da mogu do četvrtfinala, ali ni šanse da izbore baraž za opstanak nisu prevelike. Ipak, selektor Stiv Klark zadržao je dozu optimizma i najavio da će njegovi izabranici izaći iz rezultatske krize.

Njegovim pulenima ni do sada nije izostajala borbenost, a mora se priznati ni kvalitet, jer su sve tri utakmice izgubili sa golom razlike. Pritom su protiv Hrvata o izjednačenju odlučivali centimetri u poslednjem minutu, a protiv Poljske i Portugala su golove za poraz primali u poslednjih pet minuta utakmice, pa se može reći da im najviše nedostaje koncentracije.

Prošlo je više od 18 meseci otkako je Škotska poslednji put slavila pobedu protiv neke od reprezentacija iz svetskog vrha. Tada su pobedili Španiju sa 2:0 na ovom "Hampden parku". Ali, iako je taj rezultat bio zapravo drugi u seriji od pet pobeda koja im je pomogla da se plasiraju na EURO, Škoti su od tada kod kuće pobedili samo Gruziju u istom ciklusu kvalifikacija. Po završetku pomenute serije, koju je prekinula Engleska u prijateljskoj utakmici, odigrali su 15 utakmica tokom kog perioda su pobedili samo Gibraltar na Farskim Ostrvima. Kod kuće su u tom periodu upisali dva remija i tri poraza. 

Škotska nije uspela da pobedi u poslednja tri domaća susreta sa Portugalom, zabeleživši dva remija i jedan poraz. 

S druge strane, Portugal se nametnuo kao lider grupe od starta ove kampanje Lige nacija. "Navigatori" su imali uspeha u ovom takmičenju jer su osvojili prvo izdanje, a zatim im je dva puta za dlaku izmicalo polufinale.

Sada su gotovo obezbedili četvrtfinale, dovoljna im je jedna pobeda iz naredne tri utakmice da to i matematički urade. To bi mogla biti i pobeda nad Škotskom, osim u slučaju da Poljska pobedi Hrvatsku u drugom današnjem meču ove grupe, kada bi možda morali da osvoje još jedan bod u preostala dva kola. 

Iako su primili golove u sve tri dosadašnje utakmice, selektor Roberto Martinez je izrazio zadovoljstvo ukupnim učinkom svog tima, posebno protiv Poljske. 

Osim što je Portugal izbegao poraz na poslednja tri gostovanja u Škotskoj, ova reprezentacija je izgubila samo jednu utakmicu na gostovanju u sva četiri izdanja Lige nacija, od Švajcarske pre dve i po godine. Pri tome su postigli najmanje dva gola u svakoj od pet pobeda na strani u ovom takmičenju.

Verujemo da će Škotska i danas pokazati zube, ali da to neće biti dovoljno za pobedu. Ipak, možda im se konačno posreći pa uzmu bar bod.

Klikni na link za NAŠ TIP: X2&GG (kvota 1,95)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više