ENGLEZI MORAJU DA DOBIJU SVE DO KRAJA: Finska nikada nije pobedila današnjeg rivala

O. M. 13. 10. 2024. u 10:15

ENGLESKA gostuje Finskoj u Helsinkiju od 18 časova, u okviru četvrtog kola Grupe B Lige nacija.

FOTO: Tanjug/AP

Dvostruki uzastopni finalista Evropskog prvenstva i bronzani sa prvog izdanja Lige nacija postepeno je kvario svoj plasman u Ligi A pa je od trećeg, preko devetog, stigao do pretposlednjeg, 15. mesta u prošloj sezoni, zbog čega je skliznuo u drugi razred.

Posle dve pobede od po 2:0 činilo se da će "tri lava" ekspresno i bez po muke da izbore povratak u elitnu diviziju Lige nacija, ali tako nisu mislili Grci, predvođeni srpskim stručnjakom Ivanom Jovanovićem, koji su pre tri dana ponizili Engleze u "hramu fudbala", na Vembliju.

Već početkom drugog poluvremena, iznenađenje je najavio Vangelis Pavlidis, napadač Benfike koji je u špicu Helena zamenio Fotisa Joanidisa, napadača Panatinaikosa koji je povređen u "derbiju večitih neprijatelja", inače najboljeg strelca Grče sa tri pogotka.

Dva minuta pre kraja poravnanje je doneo Džud Belingam i mnoge Engleze to je podsetilo na legendarni gol Dejida Bekama u poslednjim trenucima duela ovih ekipa u kvalifikaijama za Mundijal 2002, kojim je Engleska izjednačila na "Old Trafordu" i time izborila direktan plasman na završni turnir.

Ali, bio je to račun bez krčmara, a krčmar je bio Pavlidis koji je u četvrtom minutu nadoknade doneo prvu pobedu Grčke u Engleskoj, nakon što je nekih 40 minuta ranije postao prvi Grk koji postiže gol na Vembliju, novom ili starom, svejedno.

Situacija za Enjgleze sada je vrlo teška jer će verovatno morati da pobede u sve tri utakmice do kraja, osim u slučaju da Grčka kiksne protiv Finske ili danas protiv Republike Irske, što je malo verovatno, gledajući kako izabranici Ivana Jovanovića igraju otkako je on preuzeo komandu.

Sa Finskom izabranici Lija Karslija ne bi trebalo da imaju problema. "Sove" su u seriji od pet utakmica bez obede, a pored toga, nikada u 12 međusobnih susreta nisu savladali Englesku, izborivši samo dva remija.

U prva dva kola izgubili su bez postignutog gola na gostovanju Grčkoj i današnjem protivniku, dok su pre tri dana poraženi i kod kuće od Irske, iako su poveli sa 1:0, krajnji rezultat bio ke 2:1 u korist "momaka u zelenom" koji su tako napravili veliki korak ka izbegavanju direktnog ispadanja iz lige B.

Strelac jedinog gola za "sove" bio je Joel Pohjapalo, dok je najbolji strelac u istoriji ove reprezentacije Timu Puki odigrao samo poslednjih 13 minuta jer se još oporavlja od povrede.

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: X2&2-4 (1,62)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više