DOMAĆIN IGRA "TOPLO-HLADNO": Belami probudio uspavane "zmajeve"

O. M. 11. 10. 2024. u 09:55

ISLAND će ugostiti reprezentaciju Velsa ovog petka od 20.45 u okviru trećeg kola B4 grupe Lige nacija.

FOTO: Tanjug/AP

Vels je neporažen u prva dva kola, ali nema baš mnogo prostora za euforiju među navijačima, nakon što su njihovi ljubimci na startu osvojili bod u remiju bez golova protiv Turske kod kuće, da bi u drugom kolu osvojili tri boda na gostovanju Crnoj gori.

Mora se reći nezasluženo, jer su "hrabri sokolovi" zaslužili jedan, ako ne i sva tri boda, ali dotukao ih je blickrig odnosno dva gola u prva tri minuta utakmice koji su su postigli izabranici Krega Belamija.

Dok su "zmajevi" drugi u Ligi B Grupe 4 sa četiri boda iz dva meča, njihove islandske kolege su samo jedan bod i jedno mesto dalje na trećem mestu. 

islanđani su u prvom kolu savladali Crnu goru sa 2.0, čime su prekinuli niz od četiri remija u Ligi nacija, da bi u drugom kolu izgubili sa 3:1 u Turskoj.

Ekipa Agea Hareidea je bila nedosledna tokom većeg dela 2024. godine, naizmenično je pobeđivala i gubila u svakom od poslednjih šest utakmica u svim takmičenjima, postigavši osam golova i primivši 10 u tom procesu. Taj "rolkoster" počeo je pobedom u polufinalu baraža za Euro 2024 nad Izraelom, a nastavila se porazom u finalu od Ukrajine.

Island je prva dva izdanja Lige nacija proveo u A diviziji, gde je pretrpeo svih deset poraza. U prvoj sezoni nisu uspali jer je A divizija proširena sa 12 na 16 ekipa, ako vas to buni. Prošle sezone u B diviziji nisu uspeli da iskoriste činjenicu da su se našli u grupi sa tri ekipe jer je UEfA sramnom odlukom banovala Rusiju, odigrali su četiri remija tako da im je pobeda protiv Crne gore bila prva u ovom takmičenju.

Sada im slede dve veoma teške utakmice, dočekuju Vels, pa Tursku u naredni četvrtak. Tradicija nije na njihovoj strani jer su Vels pobedili samo jednom, davne 1984. godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Meksiku 1986. sa turskom imaju znatno bolji bilans, osam pobeda uz po tri poraza i remija.

Vels je obezbedio prijateljsku pobedu od 3:1 na domaćem terenu protiv Islanda u poslednjem susretu ove dve reprezentacije u martu 2014. godine i bez poraza je započeo svoju Ligu nacija 2024/25.

Belemijeva prva selektorska pobeda okončala je niz od četiri utakmice bez pobede Velsa, a predstavljala je i tek drugi trijumf koji su "zmajevi" zabeležili u gostima u poslednjih 11 mečeva u svim takmičenjima.Ako pobede danas, a Crna Gora ne izgubi od Turske, Velšani će preuzeti lidersku poziciju na tabeli. 

Sve tri utakmice koje su Island i Vels odigrali na Ostrvu završile su se tako što je samo jedna ekipa postizala golove.

NAŠ TIP: NG (kvota 1,90)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više