FUDBALSKI KLASIK NA "ALIJANC ARENI": Nemci priželjkuju reprizu finala Svetskog prvenstva 1974, a Holanđani polufinala Eura 1988. godine

V.M.

14. 10. 2024. u 07:45

U okviru grupe "3" divizije "A" Lige nacija gledaćemo pravi fudbalski klasik kada se večeras od 20.45 na "Alijanc areni" u Minhenu budu sastali Nemačka i Holandija.

FOTO: Tanjug/AP

Iako u skorije vreme nisu imali neki značajniji međusobni duel, rivalstvo između reprezentacija Holandije i Nemačke je jedno od najvećih u svetu fudbala, pogotovo evropskog.

Kroz istoriju ove reprezentacije igrale su izuzetno bitne mečeve, a možda i najveći bio je onaj 1974. godine kada su se susreli u finalu Svetskog prvenstva koje je Nemačka osvojila posle velikog preokreta slavivši sa 2:1 pred svojim navijačima.

Iako holandska generacija predvođena Johanom Krojfom nije uspela da savlada "pancere", jeste ona koju je na svojim leđima na Euru u Nemačkoj 1988. godine nosio Marko van Basten.

Tada su se susreli u polufinalu i Nemačka je povela preko Mateusa, međutim, ovoga puta su Holanđani režirali preokret i golovima Kumana, odnosno Van Bastena zauzeli mesto u finalu u kojem su rutinski savladali Sovjete (2:0).

Večerašnji meč nema značaj i veličinu pomenutih, međutim, kada su se sastale ove reprezentacije desetog septembra u Amsterdamu videli smo odličan fudbal, borbu i veliki broj golova (2:2), tako da se nadamo da će to i večeras biti slučaj.

Ovu reprezentativnu pauzu ni jedni ni drugi nisu dobro započeli. Iako su Nemci pobedili Bosnu (2:1), to su učinili znatno teže nego što se očekivalo, a krajem meča su i strepeli pred Džekom i družinom što nikako ne zadovoljava apetite trostrukog svetskog prvaka.

Ipak i to je bolje od Holanđana koji su remizirali sa Mađarima (1:1) koji su zatvorili prilaze svom golu i ponovo je bilo evidentno da je veliki problem "lala" nedostatak pravog centafora pošto Zirkze ne pruža partije na nivou iz prošle sezone, a i generalno gledano njegov stile igre govori da nije u pitanju "klasična devetka".

Dodatni problem za goste je to što je krajem susreta sa Mađarima isključen kapiten Virdžil van Dajk, tako da je pred selektorom Kumanom jako težak zadatak nadomeštavanja izostanka legendardnog fudbalera Liverpula.

Holandija se trenutno nalazi u seriji od sedam vezanih mečeva bez poraza u gostima, tako da "lale" u tome mogu pronaći preko potrebno samopouzdanje pred večerašnji susret.

Dodatu tenziju ovom meču daje činjenica da se Nemačka i Holandija bore za prvo mesto u grupi koje garantuje lakšeg rivala u četvrtfinalu, trenuto su domaćini u prednosti jer imaju sedam bodova na svom saldu, mada bi goste pobeda "lansirala" na prvo mesto s obzirom na to da zaostaju dva poena za "pancerima".

Fudbal kakav forsiraju Nagelsman i Kuman obećava golove, to smo i videli na poslednjem međusobnom duelu ovih reprezentacija i zbog toga tipujemo goleadu na "Alijanc areni".

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: GG&|+1 (kvota 1,75)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više