DEŠAN U PROBLEMU: Lako je sa Izraelom, ali kako bez Grizmana i Mbapea na Belgiju?

O. M. 10. 10. 2024. u 09:43

FRANCUSKA "gostuje" Izraelu u trećem kolu Lige nacija. Bliskoistočna zemlja je, zbog rata protiv Hamasa i Hezbolaha, domaćin na "Božik areni" u Mađarskoj, a utakmica počinje u 20.45.

Foto: Profimedia

Izabranici Didijea Dešana su iz prva dva kola, odigrana prošlog meseca, sakupili tri boda, dok je Izrael posle dva poraza u septembru na dnu grupe A2.

Za samo 74 minuta protiv Italije 6. septembra, Francuska je primila isto toliko golova koliko i u celoj svojoj kampanji na Evropskom prvenstvu minulog leta.

Ipak, "trikolori" su se samo tri dana kasnije iskupili, pobedom od 2:0 nad Belgijom, čime su prekinuli niz od dva poraza i tri utakmice bez pobede. Strelci protiv "crvenih đavola" u Loinu bili su saigrači iz Pari Sen Žermena, Randal Kolo Muani i Usman Dembele.

Sada će ovaj dvojac imati dodatno težak zadatak u špicu napada, pošto je Antoan Grizman objavio da neće više igrati za nacionalni tim, dok je Kilijan Mbape, uprkos oporavku od povrede, izostavljen sa spiska jer ipak nije još sasvim spreman za napore. To je prvi put posle tri godine da će krilni napadač Real Madrida propustiti okupljanje "galskih petlova". Večeras će ga verovatno zameniti njegov legitimni naslednik u Pari Sen Žermenu Bredli Barkola.

"Trikolori" zauzimaju drugo mesto na tabeli A2 grupe – što bi bilo dovoljno za direktan ulazak u četvrtfinale – ali ih za četiri dana čeka revanš sa Belgijom pa ne smeju da se opuste na ovom "gostovanju" jer im igranje van Francuske ne leži u ovom takmičenju. Bar je tako bilo u prošloj sezoni, kad su osvojili samo dva boda na strani, zbog čega umalo nisu ispali u B diviziju. Osvojili su treće mesto zahvaljujući pobedi Hrvatske nad Austrijom u poslednjem kolu, a ove sezone treće mesto ne garantuje opstanak nego vodi u baraž.

Međutim, protivnici u četvrtak su domaćini ovog predstojećeg meča samo u administrativnom smislu, pošto rat nastavlja da besni na Bliskom istoku.

Uzdigavši se iz Lige C sve do najvišeg razreda Lige nacija u proteklih šest godina, Izrael je dobio pravo vatreno krštenje na otvaranju Lige A u septembru. Mora se priznati da "nebeskoplavi" nisu imali sreće na žrebu koji ih je ubacio u "grupu smrti". Izrael je prvo pao na poraz od Belgije sa 3:1 u Debrecinu pred praznim tribinama (gde je inače Belgija bila nominalni domaćin), da bi tri dana kasnije nešto više od 2.000 navijača stiglo u Budimpeštu kako bi svedočilo porazu 2:1 od Italije.

Izrael je odavno ispao iz forme koja mu je donela plasman u Ligu A. Na poslednjih devet utakmica upisali su samo dve pobede i to protiv fudbalskih liliputanaca Andore i Belorusije koja je zbog Uefine nerazumne odluke prinuđena da igra na neutralnom terenu i pred praznim tribinama iako nema nikakve veze sa ratom u Ukrajini.

Francuska i Izrael su se sastali devet puta u istoriji."Nebeskoplavi" su uspeli jednom da pomrse konce "trikolorima" kada su ih Ejal Berkovic i kompanija izbacili u kvalifikacijama za Mundijal u SAD 1994. godine, a malo je nedostajalo da isto ponove i za SP 2006. kada su dva puta remizirali i zaostali samo dva boda za njima. Bila je to generacija Izraela predvođena Josijem Benajunom.

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: 2&3+ (kvota 1,58)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više