BORBA ZA PRVO MESTO: Bajern je protiv Engleza prosuo sve dobro što je uradio protiv Hrvata

O. M. 06. 10. 2024. u 08:30

DERBI šestog kola i dosadašnjeg dela prvenstva durgo kolo zaredom igra minhenski Bajern. Nakon što je u prošlom kolu osvojio bod protiv aktuelnog šampiona, lider prvenstva danas gostuje drugoplasiranom Ajntrahtu iz Frnakfurta.

Foto: Profimedia

Utakmica se igra na legendarnom "Valdštadionu" od 15.30.

Najtrofejniji nemački klub pokušaće ove sezone da vrati u svoje vitrine šampionski pehar, popularnu "salataru" koju je Leverkuzen prošle godine oteo iz trofejne sale minhenskog kluba gde je već počela da hvata paučinu posle 11 godina boravka.

Koliko su Bavarci odlučni da povrate naslov vidi se od samog početka borbi za bodove. Izabranici Vensana Kompanija su toliko dominantni na početku sezone da je teško pronaći reči koje bi najbolje opisali tu njihovu nadmoć. Ostvarili su četiri pobede u domaćem šampionatu, postigavši 16 golova i dozvolivši rivalima da postignu samo tri.

Tu pobedničku seriju mogao je i u tome je uspeo, da zaustavi samo aktuelni šampion Bajer koji je u prošlom kolu održao 1:1. Ipak, Bajern je ostao jedini tim u Bundesligi koji nije doživeo poraz.

Međutim, izgubili su Bavarci pre nekoliko dana u Ligi šampiona i to od Aston vile u svojevrsnom revanšu finala Kupa šampjona iz 1982. godine. Time su malo pokvarili utisak iz prvog kola kada su demolirali zagrebački Dinamo sa fascinantnih 9:2, postigavši šest golova u drugom poluvremenu. To je najveći broj golova koje je jedna ekipa postigla u glavnom delu takmičenja otkad je Kup šampiona ribrendovan kao Liga šampiona, drugi najveći računajući i kvalifikacije (HJK je u drugom pretkolu pobedio Bangor sa 10:0) i treća najveća razlika ikada u grupnoj/ligaškoj fazi (Liverpul i Real Madrid pobedili su ekipe Bešiktaša, odnosno Malmea, sa 8:0).

Pre zagrebačkih "modrih" pobedili su Holštajn Kil sa 6:1, a posle toga Verder sa 5:0 u gostima.

Za razliku od Bajerna koji je u poslednjem kolu doživeo prvi poraz Frankfurt se besprekorno oporavio od poraza prvog dana od Borusije iz Dortmunda i pobedio u naredne četiri prvenstvene utakmice i tako zaostao za Bajernom za samo bod.

Pobeda "orlova" dovela bi do toga da se popnu na vrh Bundeslige po prvi put od drugog meča sezone 1999/2000! Izabranici Dina Topmelera nadaju se da je ovo njihovo vreme da zablistaju posle blistavog evropskog nastupa sredinom nedelje u kojem su pobedili Bešiktaš sa 3:1, ali raspoloženje im dodatno povećava sećanje na prethodno gostovanje Bajerna ovde koje je završeno ponižavanjem bavarskog giganta i ubedljivim trijumfom od čak 5:1 u decembru prošle godine.

To je bio 24. poraz Bajerna u gostima od Frankfurta u istoriji, više nego protiv bilo kog drugog rivala u istoriji. Bavarci ne dolaze u baš dobrom raspoloženju i nema sumnje da bi ih ponavljanje igre iz utakmice protiv Aston vile koštalo novog, 25. poraza.

Bez obzira na taj rezultat, Bavarci imaju tendenciju da podignu svoju igru nakon meča Lige šampiona, pošto su pobedili u deset od poslednjih 13 ligaških utakmica odmah nakon evropske utakmice, uz jedna neodlučen i tr. Trener Vensan Kompani će učiniti sve da podigne moral i samopouzdanje svojih izabranika.

Samo četiri od poslednjih 35 međusobnih susreta završeno je podelom bodova, a samo jedan od poslednjih 12 nije došao GG.

NAŠ TIP: 0-2 (kvota 2,38)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više