SRPSKI REPREZENTATIVAC SPASAO "NEROAZURE": Ukrajincima je cilj bar prolaz u plej-of

O. M. 02. 10. 2024. u 08:47

ŠAHTJOR i Atalanta sastaju se u prvoj utakmici drugog dana drugog kola Lige šampiona.

Profimedia

Ukrajinski šampion domaćin je na neutralnom terenu, tačnije u Gelzenkirhenu, zbog dobro poznatih razloga (rat u Ukrajini, tačnije specijalna vojna operacija koju je u ovoj zemlji pokrenula Rusija).

U prvom kolu obe ekipe su osvojile po bod, "rudari" na gostovanju Bolonji, tako da će im ovo biti drugi okršaj sa nekom italijanskom ekipom, a "boginja provincije" kod kuće sa Arsenalom gde je imala idealnu priliku da savlada favorizovanog protivnika, ali je Raja odbranio penal, a zatim i pokušaj glavom iz odbitka Retegiju početkom drugog poluvremena.

Srpski reprezentativac Lazar Samardžić dobio je priliku na tom meču, ali je imao malo vremena, samo oko tri minuta, da promeni stvari u korist Atalante. Njegov zemljak, mladi reprezentativac naše zemlje Vanja Vlahović presedeo je ceo meč na klupi.

Zanimljivo je da se Atalanta u međuvremenu sastala i sa Bolonjom i da je i taj meč završen bez pobednika, 1:1. E, u toj utakmici je Lazar Samardžić igrao celo drugo poluvreme nakon što je krajem prvog zamenio povređenog Brešaninija - i bio najbolji igrač utakmice. Atalanta je bila bolja, ali je početkom drugog dela primila gol, da bi samo nekoliko minuta kasnije ostala sa igračem više. Ipak, brojčanu prednost nije uspela da pretvori u rezultatsku, a i do izjednačenja je stigla tek u poslednjim trenucima utakmice.

Inače, Atalanti je ovo četvrta sezona u Ligi šampiona i ukupno 11. u evropskim kupovima. Najuspešnija je bila prošla sezona kada su osvojili Ligu Evrope, savladavši u finalu Bajer iz Leverkuzena kome je to bio jedini poraz u sezoni.

U Ligi šampiona najdalje su stigli 2019/20. kada ih je u onom krnjem izdanju zaustavio Pari Sen Žermen u četvrtfinalu. Te godine na putu im je stajao i Šahtjor koga su u poslednjem kolu savladali sa 3:0 kao gosti u Harkovu. Prethodno su Ukrajinci pobedili u Bergamu, ali je Atalanta uprkos tome što je izgubila prve tri utakmice u grupi na kraju ipak prošla dalje. Za utehu Šahtjoru, oni su prešli u Ligu Evrope i stigli do polufinala.

Igrali su "neroazuri" i jednu osminu finala, dok su jednom prešli u Ligu Evrope i tamo stigli do četvrtfinala.

Uopšte, "boginja" je, sa izuzetkom prva dva nastupa, u Evropi uvek ostvarivala zapažene rezultate. Imaju polufinale Kupa pobednika kupova iz 1988, kada ih je izbacio potonji osvajač Mehelen, a tri godine kasnije u četvrtfinalu Kupa UEFA ispali su od Intera koji je kasnije u sveitalijanskom finalu savladao Romu.

Ipak, od prošlosti se ne živi, a "neroazuri" ove sezone ne igraju na nivou  od prošle. U Seriji A su posle šest kola skupili samo sedam bodova i nalaze se na 12. mestu. Nedavno su doživeli debakl 0:4 od Intera, a izgubili su i od Torina, ali je najneprijatnije iznenađenje bio poraz od Koma. Vodili su sa 1:0 na poluvremenu, a onda su primili tri gola za prvih 12 mniuta drugog dela, uključujući i autogol Seada Kolašinca. Ademola Lukman je pogotkom iz kaznenog udarca u devetom minutu nadoknade samo ublažio poraz.

U svom osmom uzastopnom nastupu u grupnoj fazi Lige šampiona, Šahtjor je novu sezonu započeo remijem bez golova protiv Bolonje. Ukrajinski šampion je pobedio u samo osam od poslednjih 37 utakmica u elitnom evropskom klupskom takmičenju.

Od pomenutih osam nastupa u Ligi šampiona, poslednjih šest puta eliminisani su u grupnoj fazi, mada su pre nekoliko godina prelaskom u Ligu Evrope stigli do polufinala. Prošle sezone su bez nokaut faze ostali zbog poraza u poslednjem kolu. Njihov cilj za ovu sezonu je da dođu do plej-ofa, odnosno da se posle ligaškog dela nađu između devetog i 24. mesta.

Trener Marino Pušić preuzeo je tim u oktobru prošle godine i predvodio Šahtjor do 15. titule ukrajinske Premijer lige, a potom osvojio i Kup, što je bila deveta "dupla kruna".

Šahtjor još nije uspeo da veže dve pobede ove sezone.

Uoči ove nedelje, kada će zbog rata u Ukrajini igrati "domaće" utakmice u Nemačkoj, Šahtjor je u petak izgubio dva boda remizirajući 1:1 protiv Veresa iz Rivneapropustivši pobedu u završnici utakmice.

Osim pomenutog dvomeča u Ligi šampiona 2019/20, Atalanta i Šahtjor odigrali su samo još jedan prijateljski meč, pre desetak godina Šahtjor je pobedio sa 1:0 u Bergamu.

NAŠ TIP: X (kvota 3,95)

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU KLADIONIČARSKIH PRIČA

Pogledajte više