LUIS ENRIKE JE NEREŠIVA ENIGMA ZA ZEMLJAKE: Mikel Arteta postaje šesta španska žrtva trenera Pari Sen Žermena?

O. M. 01. 10. 2024. u 08:20

EKIPA Arsenala dočekuje aktuelnog šampiona Francuske PSŽ u Londonu od 21 čas na stadionu "Emirati".

FOTO: Tanjug/AP

"Tobdžije" su u prvom kolu odigrale bez golova na gostovanju Atalanti koja je propustila da realizuje kazneni udarac, tačnije Raja je zaustavio pokušaj Retegija i tako sprečio prvi poraz Arsenala u sezoni. Londonski klub je posle toga u prvenstvu ostao neporažen na gostovanju Sitiju, tačnije bi bilo reći da je Siti ostao neporažen jer su "građani" sa igračem više spasili bod u osmom minutu nadoknade.

"Tobdžije" su zatim ostvarile dve ubedljive pobede, nad Boltonom 5:1 u Liga kupu i nad Lesterom 4:2 u prvenstvu. Kako su ostali bez pobede protiv Sitija, tako su je ostvarili protiv Lestera, u zaustavnom vremenu, kada su postigli dva kasna gola i tako vratili prednost od dva gola koju su stekli u prvom poluvremenu pa prokockali sredinom drugog dela.

Arsenal je u izglednoj poziciji da nastavi sa nizom neporaženosti, posebno imajući u vidu njihov impresivan domaći rekord na stadionu "Emirati". Tu su ostali neporaženi od januara, sa skorom od 12 pobeda i dve neodlučene utakmice. Štaviše, izgubili su samo jednom u poslednjih sedam utakmica kod kuće protiv timova iz Lige 1, uz četiri pobede i dva remija. To uključuje i demoliranje Lansa prošle sezone sa 6:0, što ostaje najveća pobeda engleskog kluba protiv francuskog protivnika u evropskim takmičenjima.

Pod vođstvom Luisa Enrikea, Pari Sen Žermen je imao solidnu sezonu do sada, ostavši, poput njihovih današnjih rivala, neporažen, sa skorom od šest pobeda i jednog remija. Za razliku od Arsenala, PSŽ je uspeo da obezbedi pobedu u svom prvom meču, postigavši kasni gol za pobedu protiv Đirone. Ova pobeda bi mogla da se pokaže ključnom za njih, posebno imajući u vidu njihove nedavne neuspehe u Engleskoj, gde su izgubili poslednja tri gostovanja.

Takođe je važno napomenuti da PSŽ nikada nije uspeo da pobedi Arsenal u prethodna četiri susreta, uz učinak od dva poraza i dva remija. To je negativan rekord jer označava najveći broj utakmica koje su "sveci" odigrali s nekim evropskim klubom, a da nisu obezbedili pobedu.

Sa poslednja četiri gostujuća poraza PSŽ-a u Ligi šampiona, nije teško zamisliti da će se taj trend nastaviti. 

Malo pozitivne statistike koja ide naruku Parižanima - Mikel Arteta biće šesti španski trener protiv koga će se u Ligi šampiona sastati Luis Enrike. Svih pet zemljaka s kojima se do sada sastajao trener Pari Sen Žermena je pobeđivao.

Iako obe ekipe neguju napadački fudbal i uprkos činjenici da je odbrana lošiji deo obeju ekipa, rezultati prvog kola ukazuju da i "sveci" i "tobdžije" malo povuku ručnu na evropskoj sceni u odnosu na izdanja u domaćim prvenstvima. Ovome treba dodati i da PSŽ nije uspeo da pronađe adekvatnu zamenu za Kilijana Mbapea.

NAŠ TIP: 0-2 (kvota 2,14)

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU KLADIONIČARSKIH PRIČA

Pogledajte više