KAKAV DERBI LIGE ŠAMPIONA: Debitant je neočekivano na sto odsto učinka posle prva dva kola, "farmaceuti" jure tek drugu pobedu u Francuskoj

O. M. 23. 10. 2024. u 11:56

NAJPRIJATNIJE iznenađenje dosadašnjeg toka Lige šampiona, francuski Brest, dočekuje Bajer iz Leverkuzena u trećem kolu elitnog evropskog klupskog takmičenja u fudbalu. Utakmica se igra od 21 čas na stadionu "Ruduru" u Genganu jer Brestov "Fransis le Ble" ne ispunjava uslove UEFA.

Foto Profimedia

"Piratima" nije smetalo ovo gostovanje u stotinak kilometara udaljenom gradiću (oba su u Bretanji), štaviše - prijalo im je jer su na svom debiju u Ligi šampiona ostvarili pobedu nad Šturmom iz Graca (2:1). Taj rezultat nije gotovo nikoga iznenadio, ali pobeda od 4:0 na gostovanju Salcburgu već jeste bacila svetlo na igre i rezultate Bresta.

Nakon što su obezbedili svoje mesto u eliti plasmanom na treće mesto u Francuskoj prošle sezone, što je najbolji rezultat kluba u 121 godini dugoj istoriji, Brest je nastavio da pomera granice i u Evropi.

Danas će francuski debitant u Ligi šampiona ipak imati znatno teži zadatak, jer mu u "goste" dolazi šampion Nemačke i finalista Lige Evrope Bajer iz Leverkuzena.

Ako bi se večeras u Genganu desilo prvorazredno iznenađenje i Brest pobedio nemačkog šampiona, istovremeno bi postao prvi francuski tim koji je pobedio u prve tri utakmice u Ligi šampiona. To nikada nijednoj francuskoj ekipi nije uspelo ni u Kupu šampiona.

Igranje na više frontova ostavilo je traga na ekipi Erika Roja koja je doživela čak tri poraza u prva četiri kola. Tu spada i težak poraz od 1:5 na startu sezone od Olimpika iz Marselja kod kuće, kao i porazi od Lansa i Pari Sen Žermena u gostima. U poslednje vreme "pirati" su se konsolidovali i uspeli da sakupe sedam bodova iz poslednja četiri kola. 

Tokom vikenda, dozvolili su kasno izjednačenje Renu i tako ostali bez dva boda koja bi ih vinula u gornji deo tabele. Ovako su sa deset bodova ostali u sredini, na desetom mestu sa četiri boda manje od mesta koja i dogodine vode u Ligu šampiona.

Uoči svog puta u Bretanju, Bajer iz Leverkuzena je takođe postigao maksimalan broj bodova u Ligi šampiona, nakon ubedljive pobede od 4:0 nad Fejenordom i minimalne od 1:0 protiv Milana.

Na otvaranju, Florijan Virc je postao prvi nemački igrač koji je dva puta postigao gol na svom debiju u Ligi šampiona, pošto je Bajer zabeležio najveću pobedu u gostima u takmičenju do sada. Dve nedelje kasnije, Viktor Bonifas je doneo pobedu protiv Milana na domaćem terenu.

Leverkuzen bi sada mogao da pobedi u prve tri utakmice u nekom Uefinom klupskom takmičenju po prvi put od 2001. godine.

Stigli su do finala Lige šampiona te sezone gde ih je zaustavio Real Madrid, ali već osam godina čekaju na prolaz u nokaut fazu, što im je ove sezone primarni cilj.

Posle subotnje pobede od 2:1 nad Ajntrahtom iz Frankfurta, u kojoj je Bonifas pogodio nakon što je prethodno promašio penal, nemački šampioni su na tri boda od vrha Bundeslige i još uvek su izgubili samo dva puta u svim takmičenjima od maja prošle godine.

Zbog toga su favoriti da ostvare tek drugu pobedu od šest putovanja u Francusku - i prvu od pobede nad Lionom u septembru te čuvene 2001. godine.

Kliknite na link za NAŠ TIP: 2 (kvota 1,60)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više