SRBIN KOMANDUJE ODBRANOM ANDERLEHTA: "Zeleni" nikada nisu izgubili veliki evropski meč od tima iz Belgije

O. M. 25. 09. 2024. u 11:18

ANDERLEHT očekuje Ferencvaroš u prvom kolu Lige Evrope. Utakmica se igra na stadionu "Konstant vanden Stok" u Briselu (21.00).

Profimedia

Ova dva tima se sastaju prvi put od 1995. godine kada je Ferencvaroš bio bolji u kvalifikacionoj rundi Lige šampiona. Bilo je 1:1 u Budimpešti i 1:0 za Mađare u Briselu.

Posle godinu dana odsustva od evropskog takmičenja, Anderleht se sada takmiči u Ligi Evrope po prvi put od 2018/19 zahvaljujući ukupnoj pobedi od 2:0 nad Dinamom iz Minska u plej-ofu kvalifikacija.

Otkako su pobedili belorusku ekipu, "ljubičasti" nisu uspeli da trijumfuju ni u jednom od poslednja četiri meča belgijske Pro lige, a poraz kod kuće od 0:2 od Genka na kraju se pokazao kao "poslednji ekser u kovčeg" za glavnog trenera Brajana Rimera, koji je prošlog četvrtka otpušten posle skoro dve godine na čelu zbog, kako je uprava kluba navela, slabih nastupa tima.

Tridesetšestogodišnji David Hubert, trener Anderlehtovih omladinaca od tada je vršilac dužnosti trenera seniorskog tima koga je vodio u remiju bez golova sa ekipom Šarlroa u subotu.

Nakon što je prošle sezone završio na trećem mestu u plej-ofu belgijske Pro lige šampiona, Anderleht se sada nalazi na šestom mestu na trenutnoj tabeli sa 13 bodova iz osam mečeva, ali zaostaju samo tri poena za liderom lige Genkom.

Hubert ima zadatak da promeni formu Anderlehta koji u naredna četiri meča smenjuju između domaćih i obaveza u Ligi Evrope, ali uz reprezentativnu pauzu koja će im sigurno dobro doći da preseče taj ritam igara.

Belgijanci će večeras dočekati Ferencvaroš koji nije uspeo da pobedi nijednu od poslednjih osam mečeva Lige Evrope, izgubivši i remizirajući po četiri utakmice.

Ferencvaroš je prošle sezone osvojio svoju šestu uzastopnu i 35. u istoriji titulu šampiona Mađarske, završivši sa udobnih 16 bodova ispred svojih najbližih izazivača, i od tada su savršeno započeli novu kampanju, pobedivši svih pet prvih mečeva u elitnom razredu mađarskog fudbala.

"Zeleni" su bili primorani da jure rezultat kako bi osvojili maksimalne bodove protiv MTK Budimpešte prošlog vikenda, golovima Barnabaša Varge, Raula Gustava i nekadašnjeg igrača Partizana, Mateuša Saldanje koji je postavio konačnih 3:1.

Ekipu Paskala Jansena posle ove utakmice očekuje prvenstveni derbi sa Puškaš akademijom.

Inače, prošle sezone su stigli do nokaut runde plej-ofa Lige Evrope, gde su ispali potonjeg osvajača Olimpijakosa.

Ferencvaroš je propustio da se kvalifikuje za Ligu šampiona pošto je pretrpeo poraz od Mitjilanda u trećem kolu, ali je obezbedio svoje mesto u novoproširenoj Ligi Evrope preko banjalučkog Borca u plej-ofu.

"Zeleni" nikada nisu izgubili meč u zvaničnom evropskom takmičenju od tima iz Belgije, pobedili su dve i remizirali četiri od šest odigrainih utakmcie. Ni protiv jedne druge nacije (belgijske lige) nemaju tako uspešan bilans.

Anderleht će zbog povreda ostati bez Jana Fertongena, Andersa Drajera i Torgana Azara, dok je Ludvig Avgustinson pod znakom pitanja nakon što je propustio poslednji meč zbog potresa mozga. Ako ne bude spreman, umesto njega će se Musa Ediaje pridružiti Matijasu Jorgensenu, Kilijanu Sardeli i našem Jan-Karlu Simiću koji je sjajnim igrama zacementirao mesto u srcu odbrane. Treba istaći da nije igrao u porazu od Genka, što je možda i razlog lošeg izdanja Anderlehta u toj utakmici.

Što se tiče Ferencvaroša, svi su trenutno zdravi i malo je verovatno da će mnogo menjati tim koji je proteklog vikenda savladao MTK.

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: 1 (kvota 2,05)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više