KRAJ ZVEZDINOG POSTA U HUMSKOJ? Samo jednom u poslednja četiri "večita derbija" nije se desilo ovo

O. M. 23. 09. 2024. u 09:43

PARTIZAN i Crvena zvezda sastaju se u prvom ovosezonskom večitom derbiju. Utakmica se igra od 19 časova u okviru devetog kola Super lige, na stadionu u Humskoj koji je ovih dana bio na meti huligana.

FOTO: M. Vukadinović

Zvezda je prva na tabeli sa 19 bodova iz sedam odigranih utakmica, dok je Partizan šesti sa 11 bodova iz šest mečeva.

Partizan je novu sezonu počeo odlično, sa tri uzastopne pobede u prva tri kola i to bez primljenog gola - protiv Napretka (1:0), Jedinstva iz Uba (4:0) i Železničara iz Pančeva (2:0). Ali onda su počeli problemi. Prvo su remizirali bez golova sa IMT-om sa Novog Beograda, a potom i sa Vojvodinom.

U prošlom kolu su doživeli prvi poraz. Iako su do 86. minuta vodili sa 2:1 protiv OFK Beograda u Zaječaru, do kraja utakmice primili su dva gola i ostali bez bodova. Trenutno su na sedmom mestu, sa samo jednim bodom iznad linije koja razdvaja plej-of i plej-aut, doduše uz dve ili čak tri utakmice manje od većine timova u ligi.

S druge strane, fudbaleri Crvene zvezde prilično sigurno igraju na domaćoj sceni. Ostvarili su pobede u svim utakmicama superlige, osim one u kojoj su podelili bodove sa ekipom lučanske Mladosti, najprijatnijeg iznenađenja dosadašnjeg dela prvenstva. Mladost je na tabeli druga sa isti brojem bodova kao i šampion, ali sa slabijom gol-razlikom i dve utakmice više.

"Crveno-beli" su postigli 21 gol, a primili samo četiri. Bruno Duarte je prvi strelac lige sa pet pogodaka, dok je Šerif Ndiaje postigao četiri.

Nešto lošije partije izabranici Vladana Milojevića pružaju u Evropi. Plasirali su se u ligašku fazu Lige šampiona uprkos porazu u prvoj utakmici od norveškog Bode/Glimta, a zatim su poraženi i u prvom kolu. 

Benfika je pobedila sa 2:1 na stadionu "Rajko Mitić". Ipak, "crveno-beli" su neke faze meča odigrali odlično i trener Vladan Milojević može da bude zadovoljan učinkom svojih igrača. Jedini pogodak za Crvenu zvezdu postigao je Milson u 86. minutu.

Prvi "večiti derbi" odigran je u januaru 1947. godine, a od tada su se dva najuspešnija srpska kluba sastala ukupno 173 puta. "Crveno-beli" su uspešniji sa 68 pobeda, naspram 48 Partizanovih, uz 57 remija.

Poslednji derbi odigran je pre pet meseci u polufinalu Kupa, kada je Zvezda na stadionu "Rajko Mitić" pobedila s 2:0. Samo dva dana ranije odigran je i poslednji prvenstveni derbi u kome je Zvezda pobedila sa 3:2, iako su "crno-beli" do 90. minuta vodili sa 2:1.

Poslednji večiti derbi u Humskoj odigran je u decembru prošle godine kada je Partizan pobedio sa 2:1. Zvezda na stadionu Partizana nije pobedila od februara 2016. godine kada je preokrenula vođstvo "crno-belih" za pobedu od 2:1.

Samo jednom u poslednja četiri duela nije postignuto tri ili više golova. Zvezda ima ubojit napad, dok se Partizan najviše muči upravo u tom segmentu igre, ali je zato odbrana "crno-belih" jači deo tima. To, doduše, nije pokazala u utakmici protiv OFK Beograda, ali je trener Aleksandar Stanojević istakao da je tim pozitivno odgovorio na taj poraz u Zaječaru.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Kliknite na link za NAŠ TIP: 3+ (kvota 1,72)
Predlog za hrabrije: G3+ (kvota 3,81)

Pogledajte više