LAJPCIG PRED NEMOGUĆOM MISIJOM: Atletiko u 21. veku nema poraz kod kuće protiv nemačkih ekipa

O. M. 19. 09. 2024. u 10:00

ATLETIKO iz Madrida u četvrtak dočekuje RB Lajpcig na svom "Metropolitano" stadionu.

FOTO: Tanjug/AP

Oba današnja rivala su odlično startovala u svojim domaćim ligama, Atletiko sa tri pobede i dve neodlučene, a Lajpcig sa dve pobede i dve nerešene.

Biće ovo početak 12. uzastopnog učešća "jorgandžija" u grupnoj fazi Lige šampiona i za sve to vreme ih je vodio Dijego Simeone kao trener. Stigli su do dva finala, jednog polufinala i četiri četvrtfinala, a samo dva puta, 2018. i 2023. nisu prošli grupu.

Iako se šuškalo da bi Simeone mogao da napusti Atletiko, uprava je pokazala ambiciju sa velikim potpisima ovog leta, što je Argentinca privolelo da ostane i pozitivno se odrazilo na rezultate na terenu. Atletiko je trenutno među četiri najbolja sa 11 bodova iz prvih pet utakmica i uspešno je prošao kroz težak početak, sa utakmicama protiv Atletik Bilbaa, Viljareala i Đirone.

Takođe, Atletiko je u sjajnoj formi pred svojim navijačima, pošto je prošle sezone u Ligi šampiona bio jedini klub koji je imao stopostotan uspeh na svom stadionu, sa pet pobeda iz pet utakmica. Susret sa drugim nemačkim timom daje im šansu da nastave odličan domaći rekord protiv nemačkih klubova, pošto su neporaženi u ovakvim susretima u ovom veku - sa osam pobeda i četiri remija. Takođe se suočavaju sa Bajerom iz Leverkuzena kasnije u grupnoj fazi.

Atletiko će se nadati da će novi format takmičenja doneti bolji ishod nakon što nije uspeo da napreduje dalje od četvrtfinala od njihovog sjajnog niza između 2014. i 2017. godine, kada je ostvario pomenuta dva finala i polufinale.

Tokom leta, Atletiko je osvežen novim pojačanjima Hulijanom Alvarezom i Konorom Galaherom iz Premijer lige. Galaher i Alvarez su pogodili prošlog vikenda. Alvarez je ušao sa klupe, ali bi argentinski šampion sveta trebao da bude u startnoj postavi, najverovatnije umesto Aleksandra Sorlota. Što se tiče povreda, u domaćem timu trenutno nedostaju Pablo Barios i Reinildo.

S druge strane, Red bul Lajpcig je u Ligi šampiona sedmi put u poslednjih osam godina, a najveći uspeh im je jedno polufinale, one koronom okrnjene sezone, kada ih je PSŽ pobedio u jednom meču u polufinalu. 

Prethodno su "bikovi" u četvrtfinalu bili bolji od Atletiko Madrida, pobedivši sa 2:1 u njihovom do sada jedinom međusobnom susretu.

Ekipu Marka Rouza čeka zahtevan izazov u ​​novoj fazi lige, jer će prvi put igrati protiv velikana poput Juventusa i Intera, dok će na "Red Bul areni" ugostiti i Liverpul, šampiona Portugala Sporting i Aston vilu.

Lajpcig veruje da može da parira svojim protivnicima, s obzirom na svoj odličan početak sezone, uključujući impresivan preokret protiv Bajera iz Leverkuzena, postavši prvi klub koji je pobedio nemačkog šampiona na domaćem terenu u skoro 18 meseci. Međunarodna pauza došla je u nezgodnom trenutku, pošto se Lajpcig mučio da nastavi formu nakon što se vratio sa 0:2 na 3:2 na Bajareni, a zatim je odigrao meč bez golova kod kuće protiv Union Berlina.

Kao rezultat toga Lajpcig je pao na treće mesto, ali nakon pobede u prva dva kola i prolaska u sledeće kolo Kupa, može se ustvrditi da je početak sezone za trenera Rozea bio uspešan.

Lajpcig u Madrid putuje bez dva prvotimca. Zaver Šlager se oporavlja od povrede prednjeg ukrštenog ligamenta, dok će Asan Uedraogo biti odsutan nekoliko nedelja zbog lakše povrede kolena. Kapiten Vili Orban suspendovan je za domaće prvenstvo zbog crvenog kartona protiv Bohuma, ali bi trebalo da se vrati u sastav za ovaj meč. 

NAŠ TIP: 1𝘟&GG (kvota 1,95)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više