"BOGINJA PROVINCIJE " IGRA ATRAKTIVAN FUDBAL: Artetu muče povrede, ali "tobdžije" imaju dugu klupu

O. M. 19. 09. 2024. u 09:00

U meču prvog kola Lige šampiona sastaće se Atalanta i Arsenal. Utakmica na stadionu "Atleti azuri D'Italija" u Bergamu na programu je u četvrtak od 21 čas.

FOTO: Tanjug/AP

Sezona 2023/2024. bila je jedna od najuspešnijih sezona u istoriji "boginje provincije". Osvojili su trofej u Ligi Evrope, što je omogućilo timu iz Bergama da se vrati u evropsku elitu posle sezone 2021/2022.

Atalanta je zabeležila mešovite rezultate na početku ove sezone. Poraženi su u UEFA Superkupu od Real Madrida sa 2:0, dok su u domaćem prvenstvu ostvarili dve pobede i dva poraza. Pobedili su Leče i Fiorentinu, a izgubili od Torina i Intera.

Posebno je zanimljiva bila utakmica protiv Fiorentine, gde je za prvih 45 minuta viđeno svih pet golova, a Atalanta je dva puta stizala vođstvo gostiju da bi na kraju postigla pobedonosni gol u prvom minutu nadoknade prvog poluvremena. Strelci su bili Retegi, De Keteler i Ademola Lukman.

Fudbaleri Atalante i ove sezone igraju otvoren fudbal, konstantno pritiskaju odbranu protivnika, pa su igre uglavnom veoma efikasne. Na četiri meča u domaćem šampionatu postignuto je ukupno 16 golova.

Ovo je inače njihovo četvrto učešće u grupnoj/ligaškoj fazi Lige šampiona i u svakoj prilici su se sastajali sa protivnicima iz Engleske. Pobedili su jednom, izgubili tri puta i odigrali bez pobednika u dva navrata. I prošle sezone je ostvarila nezaboravnu ukupnu pobedu od 3:1 nad Liverpulom (3:0 su pobedili na "Enfildu", kod kuće izgubili sa 1:0) na putu do osvajanja trofeja.

Liverpul je i jedini tim koga su pobedili u Ligi šampiona, dok su negativan skor ostvarili protiv oba mančesterska tima. Takođe, da im leže ekipe iz Liveprula potvrdili su još jednom u Ligi Evrope kada su isprašili Everton 2017/18. u obe utakmice.

Ostaje da se vidi kako će proći protiv londonskog Arsenala, koji je favorit, ali bio je to u oba navrata i Liverpul.

"Tobdžije" su prošle sezone eliminisane od Bajerna u četvrtfinalu, a ove sezone će pokušati da odu bar korak dalje. 

Arsenalov sastav je još jači nego prošle sezone. Stigli su Rikardo Kalafjori, Mikel Merino i Rahim Sterling, neki igrači su sada zdravi i svi ključni pojedinci ostaju u klubu. Dakle, "tobdžije" imaju dovoljno duboku rotaciju da se adekvatno nose sa izazovima Lige šampiona i Premijer lige.

Arsenal je i pored teškog rasporeda upisao tri pobede i jedan remi u prve četiri utakmice Premijer lige. Pobedili su Aston vilu i Totenhem u gostima, kao i Vulverhempton kod kuće, dok su remizirali sa Brajtonom.

Iako će Arsenal biti, možda je "desetkovan" presnažan izraz, ali svakako uzdrman  povredama (Edegor, Kalafjori, Merino, Saka), Atalanta će imati težak posao da sačuva svoju mrežu, a još teži da savlada Raju. Prosek od četiri gola na domaćoj sceni nije "ispoštovan" ni protiv Real Madrida, čak i pored toga što taj Superkup na neki način jeste i revijalna utakmica više nego takmičarska.

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: 2 (kvota 1,92)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više