DA SE PONOVI '84 KADA JE BENFIKA PALA NA "MARAKANI": Zvezda ima istorijsku priliku u novom formatu Lige šampiona

O. M. 19. 09. 2024. u 07:00

FUDBALERI Crvene zvezde će večeras pred punim tribinama stadiona "Rajko Mitić" dočekati Benfiku, u prvom kolu izmenjene Lige šampiona.

Foto: EPA-EFE/Mats Torbergsen

Prvak Srbije je drugu sezonu zaredom u eliti, a četvrti put za poslednjih sedam godina. Novi sistem takmičenja donosi možda nikad veće šanse za srpskog predstavnika da se nađe u nokaut fazi elitnog evropskog klupskog takmičenja, gde "crveno-beli" nisu bili otkad su 1991. godine osvojili naslov šampiona Starog kontinenta.

Osam prvoplasiranih ekipa iz ligaškog dela ići će direktno u osminu finala, a narednih 16 timova razigravaće za dodatnih osam mesta. Zvezdi će, po proračunu Superkompjutera, za osminu finala biti potrebno 16 bodova, a za plasman u baraž devet ili deset.

"Crveno-beli" su prošlu sezonu završili na četvrtom mestu u grupi sa Mančester sitijem, Lajpcigom i Jang bojsom. 

Ove sezone su igrali u plej-ofu kvalifikacija, gde su eliminisali norveški Bode/Glimt. U prvom meču su izgubili sa 2:1 u gostima, ali su trijumfovali sa 2:0 u revanšu, golovima Duartea i Spajića.

U domaćem šampionatu Crvena zvezda i ove godine dominira, kao i prethodnih osam sezona. Zabeležili su šest pobeda i jedan poraz i biće veliko iznenađenje ako i ove sezone ne osvoje još jednu titulu šampiona Srbije. Koliko su tačno ispred ostalih timova u Superligi Srbije videće se već u ponedeljak, kada na ovom istom stadionu dočekuju prošlogodišnjeg viceprvaka PArtizan u "večitom derbiju".

S druge strane, fudbaleri Benfike su turbulentno krenuli u novu sezonu, uključujući i promenu trenera. Posle odlaska nemačkog stručnjaka Roberta Šmita Brunu Laži se vratio na klupu, gde je u prošlosti postigao odlične rezultate sa timom, ali samo na domaćoj sceni. U Ligi šampiona, jer je Benfika osvojila treće mesto u grupi, a onda je u Ligi Evrope ispala na prvoj stepenici od Ajntrahta. Bez pobede u gostima na evro-sceni je Laži, jer je te sezone Benfika izgubila četiri utakmice na strani, a samo sa Zenitom u grupi LŠ remizirala.

U prošlom kolu Primejra lige su pobedili Santa Klaru rezultatom 4:1, što im daje veliko samopouzdanje pred dolazak u Beograd. Benfika je odlično odradila posao u letnjem prelaznom roku, dovodeći Vangelisa Pavlidisa i Kerema Akturoglua, dok su Renato Sančes i Zeki Amduni stigli na pozajmice, dodatno pojačavši napad.

Iako već pet bodova zaostaje za Sportingom u portugalskom prvenstvu, ovaj tim igra sve bolje kako sezona odmiče.

Zvezda i Benfika sastali su se u prvom kolu tadašnjeg Kupa šampiona, na današnji dan  davne 1984. godine. Zvezda je pobedila na "marakani" sa 3:2. "Orlovi" su posle prvog poluvremena vodili sa 2:0, ali je u nastavku na scenu stupio Rajko Janjanin i het-trikom doneo Zvezdi pobedu, koja nažalost nije bila dovoljna za prolaz jer je Benfika u revanšu pobedila sa 2:0.

Sada bi, međutim, bilo koja pobeda Zvezdi odgovarala, jer se pišu bodovi. 

Pre toga, sastali su se beogradski i lsabonski "crveno-beli" još tri puta, ali u prijateljskim utakmicama, od koji h je jedna, iz septembra 1971. godine igrana u čast postavljanja reflekora na "Marakanu", a za Benfiku je na njoj nastupao veliki Euzebio, u to vreme, a i za sva vremena, jedan od najboljih fudbalera sveta.

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: GG (kvota 1,67)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više