"SOVJETSKI" DERBI U MINSKU: Pjunik želi novu jesen u Evropui, Dinamo je znao i da prezimi

O. M. 10. 07. 2024. u 13:49

PRVAK Belorusije Dinamo iz Minska sastaće se sa šampionom Jermenije Pjunikom u prvom meču prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Foto Profimedia

Dinamo Minsk je prošle godine osmi put u istoriji postao šampion Belorusije i prvi put od 2004. godine. Ni ove sezone ne planiraju da stanu, već jure drugu uzastopnu titulu. Posle 15 kola u novoj sezoni, Dinamo Minsk nema poraza, ima 10 pobeda i deli prvo mesto sa Torpedom sa 35 bodova.

Poslednji put Dinamo Minsk je igrao u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2005/06, kada je eliminisan od Anortozisa ukupnim rezultatom 2:1.

Na ovom takmičenju nikada nisu prošli prvi krug kvalifikacija, ali imaju bogato iskustvo u Evropi. U sezonama 2014/15 i 2015/16 igrali su u grupnoj fazi Lige Evrope i protiv Fiorentine, Genta, PAOK-a, Salcburga, Rapida iz Beča i Viljareala.

Najbolje rezultate u Evropi ostvarili su u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog veka kada su u tri navrata igrali četvrtfinala evropskih kupova, po jednom Kupa šampiona, Kupa UEFA i Kupa pobednika kupova.

Godine 1985. ih je na put do polufinala Kupa UEFA eliminisao sarajevski Željezničar, a reptrizu tog epskog dvoboja gledali smo prošle godine u prvom pretkolu Lige konferencija kada su opet plavi sa Grbavice bili bolji.

Dinamo je trenutno u nizu od četiri utakmice bez pobede u Evropi, a u pet od poslednjih šest utakmica videli smo golove sa obe strane.

Nisu pobedili u poslednjih pet utakmica kod kuće. U prethodne četiri sezone u Evropi Dinamo je ostvario samo jednu pobedu.

Pjunik se vrća u kvalifikacije za Ligu šampiona posle dvogodišnje pauze. Poslednji put kad su se našli u ovom takmičenju na put im je stala Crvena zvezda pa su morali da se presele u kvalifikacije za LE gde su eliminisani od strane Šerifa koji ih je tako poslao u grupnu fazu Lige konferencija. prošle godine pjunik je stao u trećem prekolu LK gde je norveški Bode/Glimt bio prejak.

NAŠ TIP: GG (kvota 1,94)

Pogledajte više