FARANI OPET NAPADAJU EVROPU: Klub iz Diferdanža prvi put u Ligi šampiona posle 45 godina

O. M. 10. 07. 2024. u 13:28

HIT prošlogodišnjih kvalifikacija za evropske kupove, Ki Klaksvik sa Farskih Ostrva, otvara novu sezonu evrokupova u nadi da će ponoviti senzacionalni uspeh, plasman u grupnu fazu Lige konferencija, a možda ga i nadmašiti.

Tanjug/AP

Prvi protivnik simpatičnim Faranima ove sezone biće Diferdanž iz Luksemburga. Ki je trostruki uzastopni šampion Farskih Ostrva, ali ove sezone su malo posustali i trenutno se nalaze na trećem mestu sa 16 bodova zaostatka za liderom Vikingurom koji im je prethodne dve sezone duvao za vrat.

Prošle godine Klaksvik je bio senzacija u Evropi. U Ligi šampiona su eliminisali Ferencvaroš i Heken, pre nego što ih je zaustavio Molde. Nakon toga su poraženi od Šerifa u plej-ofu za Ligu Evrope, ali su se plasirali u grupnu fazu Konferencijske lige. Tamo su pobedili Olimpiju iz Ljubljane i remizirali sa francuskim Lilom i časno, sa četiri boda završili ovu epizodu, najuspešniju u istoriji farskog fudbala.

Klaksvik ima impresivan niz na svom terenu, u poslednjih 10 utakmica doživeli su samo jedan poraz i to od Slovana, dok su pet utakmica završili bez primljenog gola.

S druge strane, Diferdanž će prvi put u istoriji učestvovati u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Istina, u sezoni 1979/80. je u tadašnjem Kupu šampiona nastupao Red bojs Diferdanž, jedan od dva kluba čijim spajanjem je 2003. godine nastao FK Diferdanž (drugi je Rotštern, kasnije AK Diferdanž) kada je u prvom kolu eliminisan od kiparske Omonije.

Diferdanž je primio gol u svakom od deset evropskih gostovanja, a sedam puta je primio dva ili više.

NAŠ TIP: 1 (kvota 1,96)

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU KLADIONIČARSKIH PRIČA

Pogledajte više