KAKVO POLUFINALE KOPA AMERIKE! Urugvaj i Kolumbija su u neverovatnim serijama bez poraza, ko će da izazove šampiona sveta u finalu

O. M. 10. 07. 2024. u 11:55

U drugom polufinalnom meču Kopa Amerike, Urugvaj će igrati protiv Kolumbije, u četvrtak u 2.00 po srednjoevropskom vremenu, u Šarlotu.

FOTO: AP/Tanjug

Pobednik će se u finalu sastati sa braniocem titule i svetskim šampionom Argentinom koja je u prvom polufinalu sa 2:0 savladala reprezentaciju Kanade.

U četvrtfinalu je Urugvaj savladao Brazil posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, dok je Kolumbija deklasirala Panamu, s rezultatom 5:0.

Uprkos povredi Ronalda Arauha u prvom poluvremenu i crvenom kartonu Nahitana Nandeza u drugom, izabranici Marsela Bjelse sačuvali su mrežu protiv Brazila i uspeli da izbore jedanaesterce.

Imali su više raspoloženih strelaca sa bele tačke, ali treba reći da su i tokom 120 minuta igre bili bliže golu protivnika. podbacili su napadi oba tima, naročito nova brazilska zvezdica Endrik, ali su Urugvajci pretili iz drugog plana preko Vlaverdea i Ugartea.

Sa bele tačke, Serhio Roše je zaustavio udarac Edera Militaa, dok je Daglas Luiz promašio gol. S druge strane, ni Hose Himenez nije uspeo da savlada Alisona, ali njegovu neefikasnost nadoknadili su Federiko Valverde, Rodrigo Bentankur, Đorđijan de Araskaeta i Manuel Ugarte.

Tako je Urugvaj okončao svoje 12-godišnje odsustvo iz polufinala Kopa Amerike i sada će u direktnom duelu sa Argentinom odlučivati koja od ove dve reprezentacije će se izdvojiti na prvom mestu najtrofejnijih pošto i jedni i drugi imaju po 15 naslova šampiona Južne Amerike do sada.

Teško da neko može da bude favorit u susretu sa svetskim šampionom, ali ako neko sme da se usudi da im preti u ovom trenutku, onda je to Urugvaj. "Selesti" su na ovom šampionatu primili samo jedan gol i to u 96. minutu utakmice u kojoj su sa 3:1 savladali Panamu.

Računajući Kopa Ameriku i kvalifkacije za Svetsko prvenstvo 2026. vezali su osam utakmica bez poraza, a u tom razdoblju uspeli su da pobede i Argentinu, sa 2:0 u novembru i to usred Buenos Ajresa, na "Bombonjeri".

Izgubili su samo jednu od poslednjih 11 takmičarskih utakmica, na gostovanju Ekvadoru u kvalifikacijama za Mundijal.

Sve gore navedeno činilo bi ih ubedljivim favoritima protiv većine svetskih reprezentacija, ali noćas će koplja ukrstiti sa ekipom koja ima šta da iznese na megdan.

Kolumbija je vezala 27 utakmica bez poraza, od čega 21 pobedu i šest neodlučenih. Njihov niz od deset uzastopnih pobeda prekinuo je remi sa Brazilom u trećem kolu grupne faze, ali "trikolori" nisu izgubili od februara 2022. godine kada ih je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru savladala Argentina.

Pobeda protiv Paname bila je najviša u istoriji učešća "trikolora" na Kopa Americi. Svih pet golova postigli su različiti igrači, što govori o snazi ovog kolektiva na čijem čelu je od septembra 2022. godine Argentinac Nestor Lorenco koji još ne zna za poraz otkad je preuzeo klupu Kolumbije.

Kolumbija je poslednji put osvojila Kopa Ameriku 2001. godine i od tada nisu stigli do finala, iako su na tri od poslednja četiri turnira igrali u polufinalu. Jedan od ta tri puta bio je pre tri godine kada su u četvrtfinalu eliminisali Urugvaj posle boljeg izvođenja penala.

Međutim, poslednju regularnu pobedu nad "selestima" ostvarili su još 2014. godine u osmini finala Mundijala. Od tada su dva puta izgubili (oba puta po 3:0) i četiri puta igrali nerešeno.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više