NEZAUSTAVLJIVA KOLUMBIJA GRABI KA POLUFINALU: Panamu je preorodio Danac, ali četvrtfinale je njihov maksimum

O. M. 06. 07. 2024. u 11:09

U trećem četvrtfinalnom meču Kopa Amerike, Kolumbija će se u noći između subote i nedelje po srednjoevropskom vremenu sastati sa Panamom. Meč će se odigrati na stadionu "Stejt Farm" u predgrađu Finiksa Glendejlu.

Foto AP

Kolumbija je četvrtfinale obezbedila osvajanjem prvog mesta u grupi D sa sedam bodova. Pobedili su Paragvaj sa 2:1 i Kostariku sa 3:0 pa im je u trećem kolu protiv Brazila odgovarao i bod koji su i upisali remijem 1:1.

Upisali, a ne osvojili, jer se može reći da je u toj utakmici Brazil osvojio bod, a Kolumbija izgubila dva. Brazil je poveo golom Rafinje iz slobodnog udarca u 12. minutu i imao je tek nešto više od 50 odsto poseda lopte, ali osim tog "slobodnjaka" nijednom nije ozbiljnije ugrozio gol Kolumbije.

"Kafeterosi" su tako ostali neporaženi u 23 uzastopne utakmice, otkad je selektorsku poziciju preuzeo Argentinac Nestor Lorenco. Šest remija i čak 17 pobeda je bilans Kolumbije pod Lorencovim dirigentskim štapom, ali tome treba dodati i dve koje je ostvario prethodni selektor Reinaldo Rueda i jednu privremeni selektor Hektor Kardenas, za trenutni niz od 26 utakmica Kolumbije bez poraza.

Poslednji poraz doživeli su u februaru 2022. godine od Argentine. Bio je to bolan poraz jer su posle njega "kafeterosi" izgubili šansu da zaigraju na Mundijalu u Kataru, što je na kraju i rezultiralo promenom na klupi, iako je Rueda odradio kvalifikacije do kraja i doneo pobede nad Bolivijom i Venecuelom.

Kolumbijce odlikuje sjajna timska igra, a uz to su napadački veoma potentna selekcija, što su i pokazali postigavši pet pogodaka na uvodne dve utakmice Kopa Amerike. Nosilac igre je svakako Liverpulov Luis Dijaz, a pored njega ističe se i kapiten ekipe Hames Rodrigez koji tradicionalno pruža znatno bolje partije za reprezentaciju nego za klub.

Panama je uspela da se kvalifikuje u nokaut fazu po prvi put u svojoj istoriji ove godine nakon što je uzela šest bodova i završila na drugom mestu u Grupi C. Uprkos tome što je izgubila svoj prvi meč sa 3:1 od konačnog pobednika Grupe C Urugvaja, maksimalan broj bodova u naredne dve utakmice, kada su savladali domaćina SAD sa 2:1 i Boliviju sa 3:1 prošli su u istorijsko četvrtfinale. Istovremeno, SAD su postale prvi domaćin u istoriji Kopa Amerika koji se nije kvalifikovao u nokaut fazu.

Slično Kolumbiji, i uspon Paname, mada ne tako veliki, počeo je dolaskom stranog trenera. Ovu selekcij uod 2020. godine vodi Danac Tomas Kristijansen, nekadašnji menadžer Lid s junajteda, inače igrački polaznik Barsleonine La Masije, koji je odlično ukobinovao danske i španske elemente u igru Paname a vrhunac je bio plasman u finale Zlatnog kupa i dva uzastopna fajnal fora Lige nacija.

Panama ulazi u subotnji meč veoma raspoložena, nakon pobede u 10 od poslednjih 15 utakmica i tražiće prvu pobedu protiv Kolumbije od jula 2005. godine, kada je dva puta pobedila Južnoamerikance na putu do finala Zlatnog kupa.

U dva poslednja, prijateljska susreta, slavila je Kolumbija, pre pet godina bilo je 3:0.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više