NE VRAĆA SE KUĆI: Englezi na ko zna kom velikom takmičenju uzastopno nisu opravdali ulogu favorita a sada ih čeka "strašna" Švajcarska

O. M. 06. 07. 2024. u 09:48 >> 10:24

FUDABLERI Engleske i Švajcarske odigraće danas od 18 časova u Diseldorfu treći meč četvrtfinala Evropskog prvenstva.

FOTO: Profimedia/ IMAGO

Englezi su na ovaj Euro došli sa epitetom glavnog favorita za osvajanje takmičenja i ne može se reći da su ga opravdali, kako u grupnoj fazi iako su zauzeli prvo mesto u grupi "C", a još manje u utakmici osmine finala protiv Slovačke kada su u poslednjim sekundama meča izborili produžetke pa u nastavku iskoristili pad morala od slovačkih fudbalera i činjenicu da je selektor Frančesko Kancona izveo najbolje igrače sa terena.

Engleska je do sada uspela da u 90 minuta igre pobedi samo Srbiju, a i našu reprezentaciju ne baš ubedljivom igrom i možda ipak nezasluženo imajući u vidu dešavanja na terenu u drugom poluvremenu.

Problemi selektora "tri lava" Gareta Sautgejta nisu brojni, ali su vrlo lako uočljivi za sve protivnike. Pre svega, nedostaje pravi levi bek. Pokušavao je na toj poziciji Sautgejt sa desnim bekovima, kojih u selekciji "Albiona" ima trojica svetske klase (Kajl Voker, Kiran Tripije i Trent Aleksandar Arnold), ali nijedan od njih nije se uklopio. Pokušao je i sa desnim krilom Sakom u završnici utakmice protiv Slovačke i to nije izgledalo toliko loše, ali to ne može biti trajno rešenje, jer Saka je mnogo potrebniji u napadu.

Drugi problem je forma najboljeg igrača Premijer lige u protekloj sezoni, Fila Fodena, koji se ne vidi na terenu. Istina, ni on ne igra na svojoj prirodnoj poziciji, nego bliže levom krilu, ali je i u Mančester sitiju na nekoliko utakmica igrao na tom mestu levog od tri igrača iza napadača pa čak i klasično levo krilo u par navrata i ne može se reći da mu je pozicija strana.

Treći problem bio je, bar do poslednjih trenutaka utakmice sa Slovačkom, najbolji igrač Real Madrida, španske Primere i verovatno sveta u protekloj sezoni, Džud Belingam. Ali, on se iskupio za loše igre onim makazicama kojima je doneo prolaz u četvrtfinale i za očekivati je da će na krilima toga u nastavku prvenstva zaigrati kako nas je navikao da ga gledamo.

Ono što je za Sautgejto najvažnije kad je Belingam mu pitanju je srećna okolnost što je mlada zvezda Reala izbegla težu kaznu UEFA posle neprimerenih gestikulacija koje su usledile posle gola Slovacima.

Bilo kako bilo, Englezi su se nekako provukli do četvrtfinala, što je još uvek dva stepenika ispod njihovog rezultata sa prethodnog EVRO 2020 na kome su mora se reći, bili možda i najbolja ekipa ali nisu uspeli da ga osvoje. Tako da je teško zamisliti ih na krovu Evrope sada, kada su pokazali vrhunski fudbal u prvih 15 minuta utakmice protiv Srbije i u deset minuta protiv Slovačke, poslednjih pet regularnog dela i prvih pet produžetka.

S druge strane stoji Švajcarska, koja je do četvrtfinala stigla tako što je u osmini deklasirala još uvek aktuelne šampione Evrope Italijane. Rezultatski to možda nije bilo deklasiranje, ali po svemu viđenom na terenu itekako jeste.

Selektor "sajdžija" Murat Jakin održao je javni čas iz pripreme utakmice i svakog igrača pojedinačno. 

Švajcarska inače ima samo jedan poraz (od Rumunije u kvalifikacijama za ovaj EURO) u zvaničnim utakmciama od Mundijala u Kataru 2022. godine, kada je mora se i to reći, njih deklasirao Portugal (1:6). 

Za ljubitelje tradicije i statistike nije nevažan podatak da je Engleska daleko bonja u međusobnim susretima, ima 19 pobeda, naspram samo tri Švajcarske, uz pet remija. Dve od tri pobede Švajcarske datiraju iz međuratnog perioda tridesetih godina prošlog veka, a "sajdžije" su poslednji put pobedile "Albion" daleke 1981. godine u kvaifikacijama za Mundijal u Španiji. Poslednji susret, prijateljski iz marta 2022. godine pripao je Engleskoj koja je pobedila sa 2:1 golovima Lua Šoa i Harija Kejna, dok je strelac za Švajcarsku bio Bril Embolo.

Ne očekujte mnogo golova - Englezi na EURO 2024 još nisu odigrali 3+, dok su Švajcarci to uradili samo jednom u četiri utakmice.

Klikni na link za NAŠ TIP: Engleska - Švajcarska X2&0-3 (kvota 1,95)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više