ŠAMPION NA KORAK DO DRUGE FAZE: Argentina nikad nije izgubila od Čilea u 90 minuta fudbala na Kopa Amerika

O. M. 25. 06. 2024. u 10:21

ŠAMPION Sveta i Južne Amerike nastavlja odbranu kontinentalnog naslova. Protivnik Argentincima na Kopa Amerika je Čile, a susret je na programu u noći između utorka i srede na stadionu "Metlajf" u Ist Raderfordu.

Foto: EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Argentina može da overi kartu za nokaut fazu Kopa Amerike 2024. pošto je dobro otvorila prvenstvo, pobedom od 2:0 nad Kanadom, dok je Čile odigrao bez golova sa Peruom.

Na putu ka ovom turniru, činilo se da su Čileanci ponovo pronašli recept za golove, ali tog napadačkog kvaliteta nije bilo nigde na prvom meču. Izabranici Rikarda Gareke dali su čak osam golova u svoje tri prijateljske utakmice pred početak Kopa Amerike, ali su se na startu turnira vratili starim lošim navikama. Ovih 0:0 protiv Perua nastavak su neprijatne tradicije - ovo je treći uzastopni meč na Kopa Amerika na kome Čile nije uspeo da postigne gol.

Tako su Garekini puleni pokvarili redak podvig svog šefa - bivši argentinski reprezentativac postao je tek četvrti selektor sa pet uzastopnih učešća na Kopa Amerika. Pridružio se Oskaru Tabarezu, Luisu Tiradu i Giljermu Stabileu kojima je ovo uspelo pre njega.

Ovaj remi usledio je posle pobede od 3:0 u prijateljskoj utakmici sa Paragvajem, a ako ostanu neporaženi, Čileanci će spojiti tri utakmice bez izgubljene, prvi put još od razdoblja između novembra 2022. i juna 2023. godine kada su vezali pet mečeva bez poraza.

Od kada je postigla dva gola u pobedi od 2:0 nad Peruom u oktobru 2023. godine, "La Roha" je bez pobede u pet uzastopnih mečeva u kojima nije vodila na poluvremenu.

Iako im Kanada nije olakšala posao, Argentina je uspela da "preživi" i počne ovaj turnir pobednički.

To je bio prvi put od 2016. da su "gaučosi" pobedili prvu utakmicu u grupi Kopa Amerika, a poslednja dva puta kada su izbegli poraz u prvom meču ovog turnira, Argentina je ulazila u finale. Tu spada i 1:1 protiv Čilea pre tri godine kada su na kraju stigli do 15. naslova prvaka "Zelenog kontinenta".

Biće ovo peti uzastopni turnir "Kopa Amerika" na kome se sastaju današnji rivali. Pre susreta u grupi na prošlom izdanju, igrali su tri puta za medalje, 2015. i 2016. Čile je osvajao titule u finalima protiv Argentine, a 2019. godine Argentina je pobedila u meču za treće mesto.

Ukupno će ovo biti 95. susret "Riohe" i "gaučosa" a naravno da mnogo više uspeha ima Argentina - 62 pobede naspram osam, uz 24 remija. Argentina nikada nije izgubila meč Kopa Amerike od Čilea u regularnom vremenu, ali je poražena na penale u finalima 2015. i 2016. godine.

Poslednji put igrali su u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru kada je Argentina pobedila sa 2:1.

U novom ciklusu kvalifikacija još se nisu sastajali, tako da će ovo zapravo biti njihov prvi susret posle gotovo dve i po godine.

Aktuelni svetski šampioni pobedili su u šest uzastopnih mečeva od poraza od Urugvaja sa 2:0 u kvalifikacionoj utakmici za Svetsko prvenstvo prošlog novembra, što je jedini poraz za njih otkako su izgubili prvu utakmicu na Mundijalu u Kataru 2022. od Saudijske Arabije (2:1).

Pobeda izabranika Lionela Skalonija u utorak obezbedila bi im prolaz u nokaut fazu ovog turnira 14. uzastopni put, ne računajući kada su se povukli sa Kopa Amerike 2001. godine u Kolumbiji zbog navodnih terorističkih pretnji.

Klikni na link za NAŠ TIP: 3+ (kvota 1.97)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više