NAVIJAČI TRAŽE PROMENE OD SAUTGEJTA: Slovenija nije totalni autsajder protiv vicešampiona Evrope

O. M. 25. 06. 2024. u 09:24

ENGLESKA se sastaje sa Slovenijom u trećem kolu grupe C Evropskog prvenstva u fudbalu, EURO 2024, koje se održava u Nemačkoj. Utakmica se igra na stadionu Mingersdorfer u Kelnu od 18 časova.

FOTO: Profimedia/ IMAGO

Englezi su uoči početka prvenstva slovili za jednog od većih, ako ne i za najveće favorite turnira, pa iako su rezultatski to donekle i opravdali, igrama nikako nisu.

Od ekipe koja u svojim redovima ima najboljeg igrača španske Primera lige (Džud Belingam), najboljeg igrača engleske Premijer lige (Fil Foden), najboljeg strelca nemačke Bundeslige (Hari Kejn) očekivalo bi se mnogo više od minimalne pobede nad Srbijom i remija protiv Danske.

Zahvaljujući ostalim rezultatima u grupi, remijima Slovenije sa Danskom i Srbijom, obezbedili su bar treće mesto u grupi, a rezultati u ostalim grupama osigurali su im da budu jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe, jer se već sada zna da će Hrvatska i Mađarska biti ispod njih.

A treći će biti samo u slučaju da izgube od Slovenije a da Danska pobedi Srbiju. U tom slučaju bi "vikinzi" i "zmajčeki" imali po pet poena, a "Gordi Albion" četiri.

Englezi nemaju mnogo prostora za kalkulaciju jer je za sada poznat samo protivnik drugoplasirane ekipe iz grupe C. Biće to osvajač A grupe, domaćin Nemačka. Poznato je doduše da će se osvajač grupe A u eventualnom četvrtfinalu sastati sa pobednikom meča Italija-Švajcarska, što znači da je moguća repriza finala sa prošlog EURO 2024. A trećeplasirani može na Portugal ili, što je verovatnije, na prvog iz grupe E, gde će tek poslednje kolo odlučiti o plasmanu jer sve ekipe uoči njega imaju po tri boda.

Bilo koja pobeda protiv Slovenije ili, čemu se navijači Srbije nadaju, poraz Danske od "orlova" doneće Englezima prvo mesto i najverovatnije duel sa trećeplasiranim iz grupe D, a to će biti Austrija, Holandija ili Francuska.

Englezi su u obe utakmice na EURO 2024 do sada postizali prvi gol na utakmici pa se povlačili. To im se protiv Srbije isplatilo, ali im se protiv Danske obilo o glavu. Hari Kejn je postigao svoj četvrti uzastopni gol na velikom turniru za Englesku, ali je neujednačena igra Engleske kasnije kažnjena golom Mortena Hjulmanda sa 25 metara u prvom poluvremenu.

Sautgejt je pretrpeo velike kritike posle prve dve utakmice jer se pokazalo da Trent Aleksandar Arnold ne može da igra na poziciji zadnjeg veznog. Pored TAA, u timu su još dva igrača kojima je prirodna pozicija desni bek, a sve to jer je Sautgejt u Nemačku poveo teško povređenog levog beka Luka Šoa koji i dalje trenira individualno. Očekuje se da danas konačno na poziciji drugog zadnjeg veznog, pored neprikosnovenog Deklana Rajsa, zaigra Konor Galager, mada nije isključeno ni da se Džud Belingam spusti malo dublje, a Fil Foden zauzme svoju prirodnu poziciju i konačno pokaže nešto od svog raskošnog talenta.

Slovenija je protiv Srbije ostala bez prve pobede na evropskim prvenstvima, zahvaljujući golu Luke Jovića u zaustavnom vremenu. Sada "zmajčeke" samo trijumf nad Englezima sigurno vodi među 16, mada u nekim varijantama to mogu i sa remijem, pa čak i minimalnim porazom pod uslovom da Češka i Gruzija izgube.

Slovenija neće biti lak zalogaj za Englesku. Izabranici Matjaža Keka vezali su osam utakmica bez poraza, a u poslednjih tačno godinu dana izgubili su samo jednom, u novembru od Danske u kvalifikacijama za EURO.

Matjaž Kek je izrazio zabrinutost zbog kondicije zvezde tima Benjamina Seška, koji je protiv Srbije imao probleme sa grčevima mišića, ali se očekuje da će biti spreman za meč. Golman Jan Oblak iz nepoznatih razloga nije učestvovao na treninzima, što izaziva neizvesnost njegovog učinka. Centralni vezisti Timi Maks Elsnik i Adam Gnezda Čerin takođe nisu u punom trenažnom procesu posle utakmice sa Srbijom, što dodatno komplikuje situaciju Kekovom timu.

KLIKNI NA LINK ZA NAŠ TIP: 2&0-3 (kvota 2,20)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više