ŠKOTSKA PRED AMBISOM: Švajcarska pobedom "overava" plasman u drugu rundu

O. M. 19. 06. 2024. u 09:10

POSLEDNjA utakmica šestog dana Evropskog prvenstva u fudbalu, EURO 2024, na programu je od 21 čas na stadionu "Mingersdorfer" u Kelnu. Sastaju se Škotska i Švajcarska.

FOTO: Tanjug/AP

Škoti su bili jedno od najprijatnijih iznenađenja kvalifikacija za predstojeće Evropsko prvenstvo, pobeđivali su reprezentacije poput Španije i Norveške bez većih problema i nekoliko kola pre kraja su obezbedili plasman na EURO 2024.

Ipak, problemi su nastali nakon što je pobedom nad Kiprom u petom kolu obezbeđen plasman. Bio je to peti uzastopni trijumf "tartan terijera", ali su usledili poraz od Španije i dva remija, protiv Norveške i Gruzije.

U međuvremenu su usledila i dva ubedljiva poraza u prijateljskim utakmicama, ali su rivali bili Engleska (1:3) i Francuska (1:4) pa se tome nije pridavala tolika važnost.

Međutim, 2024. godina nije donela ništa novo na tom planu jer je i Holandija deklasirala Škote (4:0), a lampica je definitivno upaljena na crveno kada je ekipa Stiva Klarka izgubila sa 1:0 od nejake Severne Irske. Pobeda od 2:0 nad Gibraltarom nije uspela da značajno podigne samopouzdanje jer je usledio remi sa Fincima u poslednjoj proveri pred EURO 2024.

A ovde su Škoti doživeli pravi debakl - 1:5 na otvaranju Evropskog prvenstva protiv razgoropađenog domaćina Nemačke. Nemoćni su bili "terijeri" u duelu protiv "pancir divizije", čak i onaj jedan gol nije bio njihovo delo, nego defanzivca Nemačke Antonija Ridigera, koji se tim autogolom izjednačio na listi najboljih strelaca škotske reprezentacije u završnicama evropskih prvenstava sa Maklerom, Makalisterom, Makstejom, Makojstom i Makgregorom.

Škoti dakle nemaju igrača koji je postigao više od jednog gola u završnicama evropskih prvenstava, pa i ne čudi što nikada nisu prošli grupu, kako na mundijalima, tako ni na završnim smotrama evropskih šampionata.

A koliko su bezopasni po gol Manuela Nojera bili na premijeri najbolje govori da je njihov "xG" (kompjuterski izračunat koeficijent očekivanog broja postignutih golova na osnovu broja i kvaliteta šuteva prema golu) bio 0,02.

Švajcarska je u prvoj utakmici rutinski pobedila Mađarsku sa 3:1, kao što se i očekivalo, i tako otvorila turnir sa tri važna boda. "Sajdžije" bi pobedom protiv Škotske praktično obezbedile prolaz i u poslednji meč protiv domaćina mogli bi da uđu potpuno rasterećeno.

Reč je o iskusnoj reprezentaciji koja već dugi niz godina igra zajedno, a prosečna starost tima je skoro 30 godina. To iskustvo im pomaže u utakmicama koje su neizvesne pa neretko osvajaju bodove i kada ih možda i ne zasluže. 

Na prethodna dva turnira prošli su grupnu fazu. Na prošlom turniru su se plasirali u četvrtfinale, što je njihov najveći uspeh, gde su eliminisani od Španije posle  izvođenja jedanaesteraca.

Klikni na link za NAŠ TIP: 2 (kvota 1,88)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Pogledajte više