PRVI ISPIT ZA SRBIJU UOČI EURA: Austrijanci su idealan protivnik za procenu kvaliteta Piksijevih ''orlova''

V.M.

04. 06. 2024. u 07:40

PRVU od svoje dve pripremne utakmice uoči Evropskog prvenstva, na kojem nastupa po prvi put u 21. veku, Srbija će odigrati protiv Austrije večeras u Beču na ''Ernst Hapel stadionu'' (20.45).

FOTO: M. Vukadinović

Iako je imala određenih problema u svojoj kvalifiakcionoj grupi, Srbija je na kraju opravdala ulogu favorita i uz Mađarsku se plasirana na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

To je bio veliki uspeh za našu reprezentaciju koja je nakon dugo vremena vezala plasmane na dva velika takmičenja i po prvi put u 21. veku zaigraće na Euru, gde će se naći u grupi sa Engleskom, Slovenijom i Danskom.

Selektor Dragan Stojković Piksi je ispunio očekivanja, mada je za vreme kvalifikacionog ciklusa postalo evidentno da postoje određeni problemi u igri naše reprezentacije, pogotovo u defanzivi, što su nam najbolje pokazali Rusi koji su nas savladali sa 4:0 u prijateljskoj utakmici krajem marta ove godine.

Ipak, selektor se odlučio na određene promene i napravio je nekoliko rokada u sastavu koji će povesti za Nemačku, a najviše se ističe to što je Filip Mladenović jedini pravi prirodni bek, kao i to da se na spisku nalaze čak tri fudbalera iz Superlige Srbije (Stojić, Mijailović, Spajić).

Pored njih tu su ''dežurni krivci'' Mitrović, Vlahović, Sergej Milinković Savić, Milenković i Pavlović od kojih se očekuje da budu glavni igrači Srbije na turniru.

Manje-više se startna postava ''iskristalisala'' i zna se ko će startovati na svakoj poziciji izvan golmana, gde se vodi najveća bitka za ''jedinicu'' ''orlova''.

Do sada je to bio Vanja Milinković Savić koji je imao solidnu sezonu sa Torinom, ali tokom ove godine šansu da zablista u dresu Čelsija dobio je Đorđe Petrović koji je postao prvi golman engleskog velikana i biće zanimljivo videti za koga će se odlučiti naš selektor.

Pored Austrije, Srbija će pre Eura igrati i sa Švedskom, tako da će verovatno obojica dobiti priliku na po jednoj utakmici i možda upravo na ovim mečevima dobijemo odgovor ko će biti čuvar mreže naše reprezentacije u Nemačkoj.

Što se tiče same forme ''orlova'', ona nije na zavidnom nivou. Na poslednjih pet utakmica ostvarili su dve pobede protiv Crne Gore i Kipra, dok su pored toga poraženi od Belgije i Rusije protiv kojih nisu postigli nijedan gol uz remi sa Bugarskom.

Naš današnji rival Austrija se nalazi u velikom naletu. Od dolaska Ralfa Rangnika na klupu domaćini su ''procvetali'' i nalaze se u seriji od pet vezanih pobeda u svim takmičenjima.

Poslednju su ostvarili protiv Turske (6:1), a najimpresivnija od svih bila je ona protiv Nemačke u prijateljskom duelu krajem novembra prošle godine (2:0).

Iako nemaju neke zavidne pojedince u svom sastavu, Austrijanci su selekcija koja je veoma dugo na okupu i evidentno je da im ''paše'' napadačka fudbalska filozofija bivšeg trenera Mančester junajteda i Lajpciga.

Pored odlične ofanzivne igre za vreme pobedničke serije (13 golova), istakla se i zadnja linija ekipa jer je Austrija u tom periodu primila samo jedan gol.

Verujemo da će oba trenera večeras dosta rotirati i isprobati veliki broj igrača, trebali bi da gledamo jednu zanimljivu utakmicu pošto su u pitanju reprezentacije koje su slične po kvalitetu i verujemo da ćemo videti bar po jedan gol sa obe strane.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG (kvota 1,70)

Pogledajte više