PROMAJA DUVA U ODBRANI BRESTA: Povratak Šturma posle dve decenije i ere Ivice Osima

O. M. 19. 09. 2024. u 08:22

U četvrtak ekipa Bresta od 21 čas dočekuje Šturm iz Grac, ali ne na svom stadionu "Fransis le Ble" koji ne zadovoljava standarde Lige šampiona, nego u Genganu, na stadionu "Ruduru".

Foto Profimedia

"Pirati iz Bretanje" su i prošle sezone bili jedno od najprijatnijih iznenađenja u "ligama petice" i obezbedili su istorijski plasman u Ligu šampiona. U poslednjem kolu su morali da ostvare bolji rezultat od Lila kako bi prošli direktno sa treće pozicije, što im je i uspelo.

Posle tog trećeg mesta u Ligi 1, Brest počinje svoju istorijsku prvu evropsku avanturu. Ovim dostignućem Brest postaje 12. francuski klub koji učestvuje u grupnoj fazi Lige šampiona, kao jedan od pet debitanta, ali uz Đironu jedini koji nije igrao ni u eri Kupa šampiona gde su Bolonja i Slovan iz Bratislave učestvovali, a Aston vila čak i osvojila.

Brest u ovaj evropski pohod ulazi sa mešovitim rezultatima u domaćem šampionatu. U prva četiri kola Lige 1 upisali su samo jedan trijumf, dok su tri puta poraženi. Zabrinjava činjenica da su u svakom od tih poraza primili najmanje dva gola, a u sva tri meča su zaostajali na poluvremenu.

Ipak, njihova jedina pobeda bila je ubedljiva, 4:0 protiv Sent Etjena, uz dva postignuta gola u prvih 45 minuta. Ova forma u ranoj fazi utakmica mogla bi da bude odlučujući faktor i u njihovim evropskim utakmicama, gde će morati da stabilizuju odbranu kako bi se takmičili sa jačim protivnicima.

S druge strane, austrijski šampion Šturm Grac dolazi u Brest, tačnije Gengan, sa istorijski lošim rezultatima na tlu Francuske. U dosadašnje četiri utakmice u Francuskoj nisu upisali nijednu pobedu (jedan remi i tri poraza), a prošlogodišnji pohod u Ligi konferencija završen je porazom od Lila u osmini finala.

Gol koji su postigli u revanšu (1:1) bio je njihov prvi gol u gostima protiv francuskih timova, dok su u prethodna tri poraza primili osam golova, a nisu postigli nijedan.

Za Šturm iz Graca ovo je povratak u grupnu fazu Lige šampiona posle više od dve decenije, s obzirom na to da su poslednji put učestvovali u sezoni 2001/02, poslednje sezone kada ih je s klupe predvodio legendarni Ivica Osim.

Ipak, tradicija je jedno, a Šturm u Francusku dolazi u fantastičnoj formi, sa pet uzastopnih trijumfa u svim takmičenjima, postigavši najmanje dva gola u svakoj od tih utakmica. 

NAŠ TIP: GG (kvota 1,70)

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU KLADIONIČARSKIH PRIČA

Pogledajte više