MARA OTKRIVA TAJNU ŠARANJA JAJA: Koristi posebnu tehniku po drevnom običaju (FOTO)
VELIKI petak je dan kada se, po drevnom običaju, kuvaju jaja za Vaksrs, koja su čeljad, pre toga, našarala, voskom ili drugim prikladnim ukrasima.
Marica Mara Mitić(86) iz Runjana,kod Loznice, kaže da ju je u tajne šaranja i kuvanja jaja,još kao malu,u selu Gornjem Dobrić,kraj Jadra, naučila njena divna baka Marija kao i njene sestre Milojku,Olgu Stamenku Canu i Radu.
-Vaskrs je bio i ostao praznik kom se,od srca, radujem,a drago mi je što i naša mladež sa dosta žara svetkuju ovaj praznik, duboko uverena da će to činiti i njene praunuke Angelina i Dunja, čiji su roditelji, kao i njivovi očevi i majke posvećeni veri i ovom prazniku.
-Jaja treba da se šaraju tako da budu lepa, dopadljiva, da se to učin i lepo i jednostavno,ne suviše kitnjasto i nikako da ide ka kiču.
Naša vremešna sagovornica kaže da su joj,uz pomoć snaha, i ove godine šarena kuvana jaja odlično „ispala“ i čekaju da budu darovana svim milim i dragim i za stari običaj tucanja.Smatra da su jaja koje je kuvala jaka,“jer su od kokošaka i druge živine,koje se gaje na posve domaći i zdrav način“.