BRANA SPREČILA POTOP: Dramatična situacija na jugoistoku Srbije - bujica pretila da dođe do Niša (FOTO)

V. ĆIRIĆ

17. 01. 2021. u 13:15

BRANA na akumulaciji zavoj na Staroj planini, sprečila je katastofalne posledice tokom poplavnog talasa koji je proteklih dana zapljusnuo Pirotski okrug.

Foto V. Ćirić

Ovo je ocenio Goran Puzović, direktor Srbijavoda, prilikom obilaska Pirotskog okruga i sagledavanja posedica koje je za sobom ostavio poplavni talas.

- Od 9. do 12 . janara brana Zavojskog jezera zadržala je više od 22 miliona kubika bujice. U istom periodu nivo jezera iz kog se proizvodi struja porastao je za čitavih 5 metara. To znači, da je u ovom periodu nizvodno od brane prošlo 20 odsto manje vode nego što bi inače prošlo-kaže Puzović.

Prema njegovim rečima, bujice su zauzdale i druge manje brane, poput one na Brestovačkom jezeru, ali i u okolini Pirota. Puzović je konstatovao da je velikim poplavni talas naišao iz susedne Bugarske o čemu svedoči i činjenica da ni nastariji žitelji Dimitrovgrada ne pamte ovakvu bujicu u tako kratkom periodu.

Puzović je sa pirotskim gradonačelnikom Vladanom Vasićem i predsednicima okolnih opština obišao sva ugrožena mesta i konstatovao da će Srbijavode u narednom periodu, sa lokalnim vlastima u okrugu regulisati kritične tačke, kao što je most na Bistrici koji je u jednom momentu pretio da zaustavi bujicu Rasničke reke i Rogoza i nabujalu vodu vrati nazad ka kućama. Taj most je inače, delimično kumovao i poplavama 1988. godine.

Inače brana na Zavojskom jezeru je podugnuta pre tridesetak godina čime je zauzdana Visočica. Iz pomenute akumulacije , voda ide tunelom dužine desetak kilometara ispod obronaka Stare planine u turbije HE Pirot, gde se u dva agregata proizvodi vršna struja snage 80 kilovata. Osim za proizvodnju struje, njena namena je i zaustavljanje bujičnih talasa staroplaninskih reka:Topilnice, Jelovičke, Dojkinačke reke, Gostuške reke i drugih potoka sa leve i desene strane akumulacije, koji tokom obilnih padavina s jeseni i proleća postaju prave bujice i ruše sve pred sobom.

NAJDUBLjA AKUMULACIJA

VISINA brane ne Zavojskom jezeru je 96 metara, što je i najveća dubina. Brana je dugačka oko 200 metara, a zapremina akumulacije 170 miliona kubika vode. Dužina obala je oko 40 kilometara, a jedna od namena je u perspektivi i vodosnabdevanje Jugoistočne Srbije. Akumulacija ima optočni, ispustni i tunel za odvođenje vode do Pirota, tačnije do sela Beruilovac gde se proizvodi struja.

Zajedno sa Toplodolskom rekom u koju se uliva Visiočica i nizovodno prema Temskoj i Staničenju, gde se uliva u Nišavu, kao i danje prema Beloj Palanci, štete bi nesumnjivo bile daleko veće nego što su sada. Kompletan prostor oko obala pošumljen je zimzelenim drvećem kako bi se sprečila erpozija i sakupljanje taloga na dnu jezera.Prema nekim procenama u Crvenoj reci i Dolcu sve kuće bi do krova bile pod vodom i potpuno neupotrebljive, a verovatno bi bilo i ljudskih žrtava. Bujica kakva je viđena proteklikih dana, na ovom delu Stare planine sasvim sigurno bi ugrozila i Niš, da nije zauzdana na brani Zavojskog jezera.

Pogledajte više