TEZGE PUNE ZDRAVLJA: Proizvođači organskog povrća predstavljaju svoju robu na novosadskoj Ribljoj pijaci
UDRUŽENjE "Organski sad - Novi Sad" odlučilo je da, zbog pandemije, proizvode svojih članova promoviše na novosadskoj Ribljoj pijaci, umesto u Katoličkoj porti u centru grada, gde je manifestacija "Dani organskih farmi" priređivana poslednje tri godine u ovo doba.
Na tezgama u pijačnoj "Organskoj ulici", ove i još sedam narednih subota će, organski paradajz, papriku, rotkvice i drugo povrće uzgajano u skladu sa strogim propisima o proizvodnji organske hrane, predstaviće ukupno 13 proizvođača iz Novog Sada i još nekoliko gradova u Vojvodini.
- Na ovaj način, u novonastalim uslovima, želimo da kupcima predstavimo nas i naše proizvode ali i da za ovaj posao kojim se bavimo zainteresujem nove, potencijalne proizvođače - kaže za "Novosti" Nada Letić, predsednica Udruženja koje trenutno okuplja 20 članova.
Udruženje "Organski sad - Novi Sad" nastalo je 2014. godine udruživanjem sedam proizvođača, u nameri da lakše plasiraju svoju robu kupcima, pogotovo onim većim trgovinskim lancima.
PODRŠKA
RADI podsticanja organske poljoprivredne proizvodnje, u gradskom budžetu je i ove godine obezbeđen ukupni iznos od pet miliona dinara.
- Tako organizovani možemo efikasnije da plasiramo našu robu ali i da dobijemo određenu podršku, odnosno subvencije, kako bismo unapredili ovu proizvodnju, koja je vrlo zahtevna - dodaje Nada Letić koja se, zajedno sa svojim suprugom Dejanom, već punu deceniju bavi organskom proizvodnjom, u okviru porodičnog gazdinstva na Čeneju.
Na dva hektara zemljišta, od čega je 3.500 kvadratnih metara pod plastenicima i staklenicima, Letići gaje paradajz, papriku, crvenu blitvu, krastavce, kelj lišćar, salate i mnoge druge povrtarske kulture, naravno bez primene herbicida, pesticida i drugih sredstava koja se u konvencionalnoj proizvodnji koriste za zaštitu bilja. Osim povrća, gaje pšenicu i voće a imaju i koke, koje hrane ostacima od organskog bilja a živinsko đubrište koriste za uzgoj biljaka i tako "zatvore krug".
PLASMAN ŠIROM SRBIJE
IAKO se iz godine u godinu broj proizvođača organskog povrća povećava, u Srbiji je potražnja znatno veća nego ponuda. - Naše proizvode otkupljuje sedam prodavnica u Beogradu i još nekoliko u Novom Sadu, a na pijaci prodajemo samo subotom. Uglavnom sve što proizvedemo prodamo - dodaje Nada Letić.