BANJA PAČIR JEDINSTVEN FENOMEN: Lekovito crveno jezero u srcu Bačke

Јелена Лемајић 26. 07. 2020. u 07:13

JEZERA crvene boje, a slane vode, prirodne su, svetski poznate atrakcije u Australiji, Senegalu, Boliviji... Verovali ili ne, imamo ga i mi. I to na samom severu Bačke, u selu Pačir nadomak Bačke Topole.

Banja u Pačiru, sa otvorenim bazenom / Foto J. L.

Iako nije svetski popularna, Pačirska banja je, zbog specifičnog svojstva vode, bogate solima i mineralima, jedinstveni fenomen u našoj zemlji, a sigurno i na ovom delu Starog kontinenta.

U veštačko jezero površine od dve hiljade kvadratnih metara topla voda dolazi sa 1.400 metara dubine i sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale blagodetne za zdravlje. Uz to sadrži i 21-22 grama soli po litru.

PRI izlasku na površinu, temperatura vode je 72 stepena, a kada se "ohladi" bude između 30. i 35. podeoka Celzijusove skale.

- Voda zaista doprinosi u lečenju kožnih bolesti, reume, stanja posle povrede... Zbog toga imamo sve više posetilaca, koji kada jednom dođu, uvek se vraćaju. To su uglavnom stariji ljudi, porodice ali ima i mladih - kaže Sabolč Sabolčki, predsednik Saveta MZ Pačir. - Uz otvoreni deo, kako bi termalna voda posetiocima bila dostupna tokom cele godine, napravili smo i zatvorene bazene. U dva bazena, dubine 90 centimetara, može da stane veliki broj ljudi, međutim, zbog aktuelne situacije, u njemu će moći da bude manje ljudi uz obaveznu distancu i nošenje maski. Naravno, više puta dnevno sprovodimo sve mere dezinfekcije javnih površina, tuš-kabina, toaleta, stolova...

Unutrašnjost banje nadomak Bačke Topole / Foto J. L.

BANjA u Pačiru otvorena je 2014. godine, a vizija nekolicine ljudi pokrenula je celo selo, koje je reklo "ne" tendenciji izumiranja. Umesto da odlaze u slična kupališta u susednoj Mađarskoj, mnogi vreme odmora provode u malom vojvođanskom selu. Zbog toga su mnogi meštani preuredili kuće i napravili pansione za smeštaj.

Ružičasta boja od sunca

NAJVEĆE oduševljenje pri dolasku u Pačirsku banju je boja vode, koja je, po rečima poznavalaca, ružičasto-crvena zbog sunca.

- S obzirom na to da u zatvorenom delu nije takva, verujemo da joj očaravajuću boju daju sunčevi zraci koji se prelamaju na površini i daju ambijent kojim se svi ponosimo - ističe Sabolčki.

- Na temeljima banje počeo je da se razvija seoski turizam, ljudi su spremili sobe i apartmane za izdavanje, a gostima pripremaju specijalitete domaće kuhinje, sve ono što sami proizvedu. Daleko smo od toga da kažemo da selo živi od turizma, ali smo na dobrom putu ka tome - dodaje Sabolčki. - Na osnovu međunarodnog projekta "Lokalni ukusi, lokalne vrednosti" otvoren je izložbeni prostor gde će ljudi moći da prodaju proizvode domaće radinosti. Po langošu smo već takođe prepoznatljivi i vredi ga probati.

Za one koji ne znaju šta je langoš, podsetimo da je to mađarski specijalitet od testa, u Vojvodini poznat i pod nazivom "mađarske mekike".

Pogledajte više