POČELA OVOGODIŠNJA BERBA ŠLJIVE U VALJEVSKOM KRAJU: Čačanska rana otvara sezonu
U VALjEVSKOM kraju je počela berba čačanske rane, šljive koja - kako joj i samo ime kaže - prva donosi plodove.
Stručnjaci procenjuju da će domaćini ove sezone nabrati za oko trećinu manje ploda u odnosu na prosečan rod, koji je u ovom delu Srbije dostizao oko 10 tona po hektaru.
Trenutno, kilogram konzumne šljive pomenute sorte košta 40 dinara, ali je potražnja mala. Za preradu, odnosno za rakiju, šljiva se prodaje po 25 dinara za kilogram, a bolji poznavaoci tržišnih prilika ističu da je cena pala zato što početak berbe u Srbiji kasni desetak dana u odnosu na zemlje iz regiona, čije je voće pre stiglo do potrošača.
Na cenu utiče i pandemija, zbog otežanog prometa robe, ali agronomi očekuju da će cena drugih sorti šljive - poput stenleja i čačanske rodne - biti viša, barem za dvadesetak evrocenti, što je najniža računica u koju voćari iz Srbije mogu da se "uklope".
Šljiva se u valjevskom kraju, inače, gaji na oko 12.000 hektara.