MEDNI DAN U PARAĆINU: Nema ukusnih mladenčića bez meda (FOTO)

Zorana Rašić 21. 03. 2025. u 16:29

POSLE sajma meda, održanog minule subote, u Paraćinu je danas ponovo „medni dan“, odnosno u centru grada proizvođači su postavili nekoliko štandova na kojima su sugrađanima ponudili kvalitetan med različite vrste.

MEDNI DAN U PARAĆINU: Nema ukusnih mladenčića bez meda (FOTO)

Foto: Z. Rašić

Razlog za današnju uličnu prodaju je pravoslavni praznik Mladenci koji Srpska pravoslavna crkva obeležava sutra. Po tradiciji, praznuju ga svi mladi bračni parovi venčani nakon Mladenaca, odnosno 22. marta prethodne godine, a na trpezi su neizostavni – mladenčići.

Ove tradicionalne poslastice nema bez premazivanja medom, pa otuda i proizvođači danas na ulici – objašnjavaju pčelari za tezgama.

Foto: Z. Rašić

Borika Savić

A od pčelarke Borike Savić dobili smo i njen recept za ukusne mladenčiće: pola litra vode, devet kašika ulja i pet kašika šećera zamesiti sa brašnom i kvascem, u količini potrebnoj da se testo „ne lepi“. Kad nadođe, testo se razvuče oklagijom i mladenčići se vade čašom i peku, a odozgo se premazuju medom i orasima dok su još vrući.

Ovaj starinski recept uvek uspeva. Med se dodaje obavezno da bi „mladencima život bio sladak“.

Pogledajte više