JOŠ ČEKAJU NEIMARE: Dnevni boravak za mentalno nedovoljno razvijene osobe u Bačkoj Palanci tebalo bi da bude završen do 1. decembra

Zoran Rajić

26. 10. 2024. u 06:15

DNEVNI boravak dece sa smetnjama u razvoju, na koji ovdašnje Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO) čeka duže od 20 godina, trebalo bi da bude završen do 1. decembra.

foto OU u Bačkoj Palanci

Uređenje prostora u zgradi MZ Bratstvo započeto je 30. novembra prošle godine, a rok za završetak posla, poverenog firmi iz Zemuna, istekao je 15. juna, pa su se roditelji ove dece i mladih požalili premijeru Milošu Vučeviću, a onda je prvi čovek Bačke Palanke, Branislav Šušnica, izdao nalog za svakodnevni nadzor na gradilištu i proveru da li izvođač poštuje dogovorenu, pojačanu dinamiku radova.

Privremeno

DO završetka Dnevnog boravka, osobe s teškoćama u razvoju od ovog meseca koriste deo prostorija Gerontološkog centra, za šta je Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku opredelio 5,2 miliona dinara - uz još 600.000 dinara namenjenih ostalim aktivnostima Udruženja za pomoć MNRO.

- Postojale su dve mogućnosti: da se izvođaču odredi dodatni rok za okončanje posla, ili da se raskine ugovor i raspiše nova javna nabavka, što bi još više prolongiralo završetak radova - kaže Šušnica, uz napomenu da su neimari kašnjenje pravdali nepredviđenim proširenjem obima posla.

U Dnevnom boravku će se družiti i dobijati stručnu pomoć ukupno 75 osoba ometenih u razvoju, uzrasta od osam, pa do 30 i više godina. Toliko ih je trenutno registrovano, iako se smatra da ih u Bačkoj Palanci ima oko 110. Dve trećine objekta na ukupno 539 kvadrata podignuto je iz temelja, a ostatak će činiti adaptirani deo zgrade MZ Bratstvo, za šta je iz opštinskog i pokrajinskog budžeta obezbeđen 85,1 milion dinara.

Instalacije po meri korisnika

DOSAD je u objektu sanirana vlaga, te postavljene hidro i termo izolacija, podno grejanje, nova krovna konstrukcija i krovni pokrivač. Ugrađene su nove vodovodne, kanalizacione i elektroinstalacije, aluminijumski prozori i vrata, a u toku je malterisanje i gletovanje zidova - uz pripremu podova za postavljanje nove, antiklizne granitne keramike. Potom na red dolaze uređenje i opremanje trpezarije, prilagođavanje toaleta, a biće izgrađena i rampa za potrebe osoba sa smetnjama u razvoju.

- Naša deca su po završetku Specijalne srednje škole u Novom Sadu ostajala u kući, a roditelji, uglavnom samohrane majke, morali su da daju otkaze u firmama, jer su 24 sata morali sami da se staraju o svojoj detci. Drugo rešenje je bilo smeštanje u Dom, ali to po izgradnji ovog Dnevnog boravka, srećom, više neće biti potrebno - kaže Jaroslava Molnarova iz Udruženja za pomoć MNRO.

Za prenamenu zgrade MZ Bratstvo, inače, opredeljen je ukupno 85,1 milion dinara, od kojih je 51,6 miliona obezbedila Vlada Vojvodine. Inače, iako je Opština će prihvatila da snosi troškove da bi objekat mogao da bude i licenciran, jer se svi nadaju da će Dnevni boravak konačno početi da radi 1. januara 2025, Pokrajinska vlada je na najnovijoj sednici za opremanje prostora u postojećem objektu MZ "Bratstvo" opredelila još 12 miliona dinara.

Pogledajte više